Seppänen & Viinanen

Vasenoikea20150112.JPG

Joskus tarve keskustella on suurempi kuin tarve olla yksikseen oikeassa.
Tapio Piiraisen
ohjaama tv-elokuva Vasen ja oikea on tarina Esko Seppäsen, Iiro Viinasen ja herra Parkinsonin puoluerajat ylittävästä, hautaan saakka kestävästä ystävyydestä.
Esko Seppästä näyttelee Kari Heiskanen ja Iiro Viinasta Pertti Sveholm.
Draama pohjautuu Seppäsen ja Viinasen kirjeenvaihdosta vuonna 2012 julkaistuun kirjaan Vasen oikea, oikea vasen. Poliittisia ääripäitä edustavia miehiä yhdistää parantumaton Parkinsonin tauti. Yle esittely

Hieno näytelmä, vaikuttava ja paljon miettimisen aihetta. Kannattaa katsoa.

Iiro Viinanen on käytännön isänmaallinen siis vanhanaikaien konservatiivi. Esko Seppänen on besserwisser, joka nauttii ärsyttämisestä.
Molemmat ovat reippailla kannanotoillaan saaneet kansasuosiota. Se on puolestaan innostanut voimakkaimpiin ilmaisuihin, joka on hukuttanut muut äänet.
Näytelmä kertoo, että mahdollista on, että korva herkistyy, vaikka ei unohdetakaan kaikkea.

Näytelmän seuraamista vähän haittasi Sveholmin liian pyöreä olemus. Iirohan on paremmin kuiva  olemukseltaan. Mutta ei se mitään. Yhteinen kohtalo ja harrastukset sitten vievät yhteen ja avautuminen alkaa. Vähintään syvällisyyden rajoilla käydään hyvin inhimillisin ottein.

Mutta koskaan et muuttua saa, levy pukkaa pintaan.
Pankkikriisilakien käsittelyssä oli Viinasenlla pikkuruinen ajankohtavirhe, kyse ei ollut helmikuu 1993 vaan tammikuu.
Sen sijaan pelkään, että Seppäsen syvä epäluulo Paavo Lipposta kohtaan sai hänet muistamaan täysin virheellisesti tapahtuman. Huhu, joihin Esko Seppänen viittasi, olivat hänen mielikuvituksen tuotetta, sillä Lipponen oli eräs myönteisimmistä hallituksen ja opposition välisen sopimuksen hyväksymiseen suhtautuneista  SDP:n ryhmän rivijäsenistä  eikä missään tapauksessa hallitus - opposition sopimuksen kaatamisen aloitteen tekijä.
Erkki Tuomiojan päiväkirjat sen kertovat. Sattuneista syistä nämä asiat ovat jääneet melko vahvasti mieleeni.

Ps. Riitta Alho kiitteli yo. kirjoitusta  ja lähetti seuraavat terveiset:

 Minusta näytelmän ydin oli siinä, että ihmiset voivat olla ystäviä, vaikka asioista ollaan erimieltä.
Odotin, että olisit kommentoinut myös Arto Nybergin haastattelussa ollutta Ilkka Herliniä, joka melkein ohjelman lopussa sanoi, että sdp:n taholta, Juhana Vartiaisen sanomana, on tullut hyvä ehdotus talouskasvun parantamisesta, joka seuraavan hallituksen tulisi ehdottomasti toteuttaa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!