Ilkka Kantola oli päättämässä demokratian puolesta

IlkkaKantolatrike20140727.jpg

Ongelmaksi tässä on havaittu tuo kansanvaltaisuuden toteuttaminen. Yksittäisen kunnan saati kuntalaisen ääni ei kantaisi riittävässä määrin varsinkin ylemmän portaan sote-alueen päätöksentekoon, toteaa Johannes Koskinen.

Järjestelmä rahoitettaisiin niin, että puolet kuntien tuloista siirrettäisiin sote-alueille, jotka jakaisivat rahat takaisin tuottaja-alueille.

– Valiokunta katsoo, että kuntiin kohdistuvat kunnallisveron korotuspaineet ovat jo niin suuret, että kokonaisuutena rahoitusmalli on perustuslain vastainen. Tasausjärjestelyiden jälkeenkin valtionosuuksien uudistukset ja sote-mallista aiheutuvat muutokset kaksinkertaistaisivat kuntien välisten veroprosenttien erot. Se on jo liikaa perustuslainkin kannalta, sanoo Koskinen. Yle 19.2.2015


Esitimme muutaman kysymysksen omalle edustajallemme  Ilkka Kantolalta perustuslakivaliokunnan kovan päätöksen jälkeen.

1.  Saavutettiinko yksimielisyys helpolla
-Jotain turhaakin profiilin korottelua muutamilla oli loppuvaiheessa. Mutta muuten ei todellista uhkaa äänestykseen joutumisesta

2.  Soininvaaran mielestä kyse oli perustuslailla kikkailu?
-En ymmärrä mitä Soininvaara höpisee.

3.  Näetkö, että vielä on mahdollisuus näin lyhyenä aikaan valikunnan jäseniin säättä laki, joka menisi perustuslakivaliokunnassa läpi. .
-Mahdollisuudet ovat erittäin pienet. Tulisi ehtiä pyytää kunnilta lausunto jos jotain ihan uutta esitetään.

4.  Voisiko se olla 19 aluetta ja suorat vaalit ja verotusoikeus?
-Se voisi olla yksi mahdollisuus. Tai sitten 19 kuntayhtymää, jollakin rahoitusmallilla

5.  Miten eduskuntaryhmä suhtautuu teihin:
-Eduskuntaryhmässä osittain kovaa aggressiota meitä perustuslakivaliokunnan jäseniä kohtaan. Kokemus se tämäkin on.

Me täällä tantereella ollaan perustuslakivaliokunnan kanssa samaa mieltä ja kiitämme Ilkkaa muita järjen käytöstä. Selkeästi valiokunnan puheenjohtaja nosti esille kekseisimmät ongelmat:  Kunnallinen demokratia ja rahoitus. Ilkka puolestaan kertoo realistiset arviot miten tästä eteenpäin.

On ikävää, että istuvan hallituksen isoista kysymyksistä tämä viimeinen sietää sekin siirtää uutteen harkintaan. Valmistelijopiden kovapäisyys harmittaa. Mutta ei työ ole hukaan mennyt:Tieto on lisääntynyt ja  nyt vain avoimin mielin ratkaisujen kimppuun. Tämä eduskunta voisi ikään kuin antaa lähetekeskusteluponnen tulevalle eduskunnalle asian jatkotyön pohjaksi.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!