Se on elämän ihme.

IdaMariaSaarinenYle1973.JPG


Ida Maria Saarinen ilmestyy suomalaiseen kirjallisuuteen 73‐vuotiaana luonnonlahjakkuutena. 

Iäkäs debytantti hämmästyttää luonnollisella kertojanotteellaan. Ei siinä kaikki. Esikoiskirjasta Nokkosia ja harakankukkia (Otava 1973) välittyy spontaanin elämäntunnon taustalta tietoinen tyylivalinta. 

Kirjailija tyylittelee raskaista teemoista, viime vuosisadan alun työläiskohtaloista realistisin kuvin, mutta sielukkain vivahtein. Hän tuo suomalaiseen työläiskirjallisuuden perinteeseen poikkeuksellisen näkökulman, omakohtaisen herkkyyden.

Ida Maria Saarinen liittyi suomalaiseen kertomakirjallisuuteen alkuvoimaisena luonnonlapsena, mutta harjaantuneena kirjoittajana. Kukaan ei ollut ohjannut hänen tyylivalintojaan. Kukaan ei ollut toiminut hänen ateljekriitikkonaan. Hänen suvereeni harjaantuneisuutensa oli nuoruudessa alkaneen, vuosikymmenien mittaisen kirjoittamisharrastuksen ja itsekriittisen tarkkailun tulos. 

Näin kuvaa kirjan toimittanut  Aku Aittokallio kirjailija Ida Maria Saarista kirjailijana uuden postuumina julkaistun kirjan Olipa kesä kerran. julkistamistilaisuudessa.

Ida Karken pojan tyttären poika Kimmo Aho on sukulaistensa kanssa löytänyt kirjan käsikirjoituksen kirjekuoresta muuttamia vuosia sitten. Mielenkiintoinen aihe on 100 vuotisen Suomen historiaan liittyvä tosikertomus, joka avaa ja laajentaa näkymiä Suomen alkuvuosien onnettomiin aikoihin.
Kimmo esitti myös Ylen vuoden 1973 nauhoituksen, jossa Naantalin mamma kertoo kokemuksitaan. Kuvakaappauuksen ovat videosta.


Kaunokirjallinen luomus puhuttelee.
Naantalin Työväenyhdistyksen säätiö haluaa tuoda oman osuutensa naantalilaisen työläiskirjailijan teoksen muodossa Suomi 100 vuottaa juhlaan.

Kirja saa 15 eurolla kaupungin palvelupisteestä ensi viikon alusta ja myöhemmin Museon myyntipisteestä.
Sitä voi noutaa hakemalla Kaivokatu 20 ajasta sopimalla Mikko Rönnholmin 0504524699 kanssa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!