Se ei pyöri ...

2Summerrs+jumiutunut+syksli+20121014.JPG

Maailma on jumiutunut julmaan kierteeseen, kirjoittaa entinen valtionvarainministeri ja nykyinen Harvard professori Lawrence Summers.

 

Hän ei näe juurikaan kehitystä tapahtuneen IMF:n Japanin kokouksessa. Kasvu on pudonnut tavanomaiselta tasoltaan ja voidaankin arvioida taloudellisen tuotoksen perhettä kohden olevan vuonna 2015 perhettä kohden 12.000 USD odotettua alempana.

  • Talouden päätoimijat eivät ole onnistuneet. Mutta jos ei selvää käsitystä ammattipiireissäkään syistä ja ratkaisuista, niin miten voidaan edellyttää poliittisia päättäjiä tekemään vaikuttavia päätöksiä. Joka puolella on omat vaikeutensa: Demokraattisessa USA:ssa on vaalit ja Euroopassa monet kansalaispaineet kun taas  demokratian puute Kiinassa ja Venäjällä aiheuttaa legitiimisyysongelmia.

Parasta mitä voimme toivoa on , että päättäjät kaikissa maissa pystyisivät vastaamaan rationaalisesti vakaviin ongelmiin.  

  • Lyhyen tähtäimen kasvun ja pidemmän aikavälin velkaongelmiin keskittyvät näkemykset riitelevät. Tohtorit määrätessään antibiootteja painottava koko kuurin nauttimisen tärkeyttä. Keskeyttää ei saa vaikka olo tuntuu paremmalta. Pitää ottaa kuuri loppuun, etteivät pöpöt tule vastustuskykyisiksi. samoin on talouden laita. Meille kasvua tukevilla on pelkona että elvytettävä politiikka lopetetaan inflaation pelossa liian aikaisin.

 

Tokion kokouksia ei ehkä ole välittömiä vaikutuksia. Mutta IMF painotus tarpeesta ylläpitää kysyntää sekä se, että IMF on tunnistanut, että on tärkeää välttää kiristämistoimien hallitsemattomuus. Talouden keskipitkän ajan kurinalaisuus on tärkeää vain jos siihen selvitään seuraavan talous syklin yli.

Vertauksia ja ehdotuksia, ihan hyviä ja uskottavia vieläpä on tarjolla. Mutta vähemmän päätöksiä on tiedossa.Pattitilanteet ovat sääntöjä ja liukkaasti liikkuvat ratkaisut ihmeitä. Eikä. asiantuntemus lisää varmuutta. Aina tulee se toinen käsi on the other hand ja niin sitten sattuman lahjomattomalla valinnalla etenemme  aina vaan vaikeammin  ennustettavaan tulevaisuuteen.

Yritetään totuttautua epävarmuuteen ja pyritään  varomaan niitä joilla on ihan varma tieto maailman lopusta tai maallisesta ylösnousemuksesta. mr 15.10.2012

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!