Saksastako mallia?

IGMetall28tuntia20180206JPG.JPG

Euroopan mahtavimmaksi ammattiyhdistysliikkeeksi kutsuttu metalli- ja elektroniikka-alan ammattiliitto IG Metall solmi työnantajaliiton kanssa yli kaksivuotisen sopimuksen Baden-Württembergin osavaltiossa.
Vaikka kyse on vain yhtä osavaltiota koskevasta sopimuksesta, sitä pidetään koko maata koskevana päänavauksena.

Sopimus ei syntynyt helposti. IG Metall turvautui jo vuorokauden mittaisiin valtakunnallisiin varoituslakkoihin, ennen kuin kuudes neuvottelukierros johti tulokseen.

Palkat nousevat:Kahden vuoden ja kolmen kuukauden mittaisessa sopimuksessa työntekijöiden palkat nousevat huhtikuussa 4,3 prosenttia. Tammi-maaliskuun aikana he saavat sadan euron suuruisen kuukausittaisen lisäkorvauksen.

Osapuolet pääsivät sopuun myös työjoista tiukkojen neuvottelujen jälkeen:Vastedes työntekijällä on oikeus lyhentää viikoittaista työmäärää 28 tuntiin kahden vuoden ajaksi. Toisaalta työnantaja pystyy joissakin tapauksissa velvoittamaan työntekijää 40 viikkotunnin tekemiseen.

Saksalaiset työmarkkinat joustavat:Saksassa on pitkät perinteet sille, että yritykset kuuntelevat työntekijän sanaa tarkalla korvalla - ja päinvastoin.
Esimerkiksi 1990-luvun vaikeina vuosina työntekijät sopivat paikallisesti palkkojensa vapaaehtoisesta laskemisesta, samalla kun työnantaja sitoutui siihen, että työpaikat säilyvät. Yle 6.2.2018

Tällainen tapaus: Tähän  päälle uuden ? hallituksen EU-linjaukset, niin on Sipilän hallituksella ihmettelemistä. Mennen talven lumista puhuminen taitaa loppua.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!