Saksan sakkaaminen ei naurata

AngelaMerkelinkuolevaisuus20171121.JPG

  Angela Merkel on oikeutetusti sulkenut pois koalition muodostamisen äärioikeiston(AfD ja äärivasemmiston (Die Linke) kanssa. Mutta jos SPD pysyy kannassaan, niin ainoa elinkelpoinen reitti vakaaseen hallitukseen nykyisessä konstellaatiossa on CDU / CSU, FDP ja vihreä koalitio. Tuoreet vaalit eivät välttämättä muuta tuloksia - tai vähennä merkittävästi todennäköisiä myöhempiä häiriöitä. On syytä kaksinkertaistaa ponnistelut tämän koalitiohallituksen luomiseksi nyt.

Tällaiseen johtopäätökseen päättyy FT analyysissään artikkelissa jossa kerrotaan, että Angela Merkelkin on poliittisesti kuolevainen. Hänen vaihtoehdot ovat käyneet vähiin. Ja syynä on, että hänen seuransa on ollut kohtalokasta niin Vapaille Demokraateille (FDP) kuin sosialidemokraateille(SPD).

Ikävä juttu, sillä Angela Merkel on ollut järkevän maailman rakentamisen tukipilari niin itäistä kuin läntistä uhkaa vastaan. Saksa-Ranska johtoinen Eurooppa on saanut aikaan kehitystä Kohl-Mitterrand- Delors  aikakaudella ja sitä mahdollisuutta tarvittaisiin hengenvaarallisten EU-vastaisten onnen onkijoiden vallan rajoittamiseksi.

Siksi olisi toivottavaa, että Saksassa onnistuttaisiin hallituksen muodostamisessa. Vastakkainasettelun kiihtyminen ja ääriliikkeiden voimistuminen on pelottava näkymä. Eikä hajaantumiskehitys Suomellekaan olisi hyväksi.  Perussuomalaiset toivovat siitä vetoapua. EU:n Kehityksen pysähtyminen voisi sopia myös Juha Sipilälle, jonka uudeksi ongelmaksi oli nousemassa  Keskustan ja Kokoomuksen linjaristiriita integraatiosta.
Nämä ilonaiheet ovat itsekkäitä eivät Suomen edun mukaisia.

Gideon Rachman on asiasta kirjoittanut:

Se, että Merkel päätyy tappioon taistelusta hänen poliittiseen elämästään , heikentää jonkin verran EU: n tulevaisuudenoptimismi. Trump ja Brexi merkitsivät sitä, että EU alkoi vuoden 2017 shokissa ja pelossa. Mutta Macronin voitto, taloudellisen kasvun elpyminen ja Brexit-prosessin vaikeudet olivat palauttaneet ammattimaisten pro-eurooppalaisten luottamuksen.

Näihin myönteisiin suuntauksiin nähden on kuitenkin myös varoitusmerkkejä. Näihin kuuluvat separatismi Espanjassa, Keski-Euroopan populismi ja jatkuvat huolet italialaisista pankeista. Näiden ongelmien keskellä Saksan Merkel oli poliittisen ja taloudellisen vakauden peruskallio, jonka varaan EU toivo on rakentunut. Jos Saksa ei enää näytä vakaalta ja ennakoitavalta, koko eurooppalainen hanke ajautuu takaisin vaikeuksiin. gideon.rachman@ft.com

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!