Saksan pallo on Merkelin hallussa

SaksanongelmaEconomist20170708.jpg

Saksan vahva työllisyys ja vaihtotaseen ylijäämä ei ole pelkkä kateuden aihe. Economist on analysoinnit tilannetta ja tässä yhden sortin nelikenttäarvio.

Vaihtotase on jatkuvasti yli sallitun kuuden prosentin (ylävasen taulukko) ja teollisuustyöpaikkoja (yläoikea ) on suhteellisesti muita maita enemmän.

Yksikköpalkkakustannukset (alavasen) ovat laskeneet, mutta kotitalouksen käytettävissä olevat tulot ja kulutusmahdollisuudet (alaoikea) ovat pienentyneet.

FT lehti kirjoitti samaan aikaan Saksan työllisyysihmeestä

ja totesi aluksi, että työtuntien määrä on lisääntynyt vain kaksi prosenttia. Taulukko ylävasen.

Mutta mikä on ollut hinta: Matalapalkkaisten osuus työvoimasta (yläoikea) on kasvanut ja köyhyysriski (alaoikea) on lisääntynyt ja samalla matalapalkkaisten verorasitus (alavasen) maailman huippua!

Miksi eivät saksalaiset ymmärrä ?

Eräs syy on ollut ymmärrys nimittäin työmarkkinoiden yhteisymmärrys. Joustaviin työsuhdemuutoksiin on liittynyt työsuhdeturva. Sitä ei haluta vaarantaa.
Ja sitten toinen on valtion talouden tasapaino ja velkapelko. Se on hyve, jota arvostetaan. Eikä tässä paljon paina se, että tämä politiikkaa on myrkkyä muulle Euroopalle.
Saksan kovat vaatimukset sääntöjen noudattamisesta ovat entisen papin mukaisia: Tehkää kuten sanon, älkää siten kuin teen.

Vaaliasetelmatkin näyttävät vanhan kertaukselta.

Kristillisdemokraatit CDU kumppaneineen ovat 38 prosentissa sosialidemokraattien jäädessä 25 prosentin tasolla.

Entisen EU parlamentin puhemiehen  Martin Schultzin liitokansleriehdokkuuden aiheuttama alkuinnostus on laantunut ja parit osavaltiovaalitappiot ovat murentaneet uskottavuutta.

Angela Merkel paistattelee maailmanlaajuisessa suosiossa. Häntä arvostetaan, mutta?

Hänen rohkeat pakolaispolitiikan linjaukset eivät näytä vuotavan oikealle. Taisi käydä niin, että SDP:n muutamat edustajat tulivat lausuneeksi tuossa yhteydessä ajattelemattomuuksia, jotka kääntyivät puolueen rasitukseksi.

SPD:n toivo yllä kuvatuissa talousasioissa.

Se on sinänsä ymmärrettävää, sillä Saksan talouden vahvuudet ovat  heikkouksia ja kuten yllä on kerrottu olisi aika kansankin saada osansa.

SPD tiedottaa, että jos se voittaa syyskuussa aloittavansa € 30 miljardin investoinnit seuraavien neljän vuoden aikana sijoittamalla rahaa valokaapeleihin, puhtaaseen energiaan, tutkimukseen  ja kehitykseen, sekä tie- ja rataverkoston. Koulut, päiväkodit, sairaalat ja hoitolaitokset saisivat osansa. Martin Schulz sanoi suunnitelmat rahoitetaan liittovaltion, alue- ja paikallishallinnon ylijäämillä, jotka ovat yhteensä € 56 miljardiin euroa, ja kasvattamalla ylimpiä verokantojen 42-45 prosenttiin.

  "Mikä on tärkeämpää meille? Antaa vero kylkiäisiä rikkaille tai varmista, että sade ei tule koulun katon läpi ja että lapset voivat käydä vessassa?” Martin Schulz sanoi.

Muut pilkkaavat suunnitelmia.

Andreas Scheuer, pääsihteeri CSU, Baijerin sisarpuolueellemme Ms Merkelin CDU sanoi SPD hallinnoimilla valtioilla on ollut  jo ”mega-mahdollisuuksia investoida koulutukseen ja infrastruktuuriin”.

Hän mainitsi esimerkkejä Nordrhein-Westfalenin ja Schleswig-Holstein, kaksi valtiota, jossa SPD oli menettänyt valta CDU vaalien aiemmin tänä vuonna. Molemmat valtiot kärsivät suurista  infrastruktuurihankkeiden ruuhkasta.

Angela Merkel puolustautuu sillä, ettei ole suunnitelmia riittävästi ja ne vievät aikansa, ehkä sitten kun asioista sovitaan Emmanuel Macronin kanssa - silloin päätetään mennä SPD:n suuntaan - niinhän on CDU ennenkin toiminut eli vastustajan pelitila tehdään ahtaaksi.

Entien jalkapalloilija Martin Schulz tietää, että maaleja on vaikea tehdä, kun vastustaja pitää palloa keksikentällä.

Tältä tilanne näytti taustana suomalainen koivikko.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!