Saksan kultaiset hetket

GoldenmomentofGermanybyRachman20140714.JPG

Saksan Kultainen hetki ei ehkä kestä (A golden moment for Germany that may not last.) kirjoittaa Gideon Rachman FT:ssä 14.7.2014

 • Saksan on tapana voittaa maailmanmestaruus symbolisina hetkinä.
  Voitto 1954 – joka on taltioitu filminä elokuva  The Miracle of Bern (Bernin  ihme) - soi saksalaisille hetken ylpeyden ja hyvityksen vuoden 1945 tappion ja nöyryytyksen jälkeen.
  Toinen voitto 1974 tuli Länsi-Saksan "talousihmeen" kunniaksi; silloin Saksa sai takaisin asemansa yhtenä maailman kehittyneiden maiden joukossa.
  Vuonna 1990, vain kuukausi Berliinin muurin kaatumisen jälkeen saksalaiset saivat iloita pian tapahtuvaa Saksojen yhdistymistä.


Tämän Rachamanin taloustarkastelun innoittamana tein arvion poliiitsesta tilanteesta ja alla ovat MM-jalkopallin kultaiset hetket sijoitettu liittonslerin aikakausiin.

CDU on ollut vallassa myös jalkapallossa se on selvä voittaja. Mutta palataan Rachmanin talouspohdintoihin:

 • Nyt vuonna 2014, Saksan voitto tuli taas hyvin symbolisena hetkenä. Viimeisten viiden vuoden aikana on nähty Saksa nouseminen uudelleen johtavaksi poliittiseksi voimaksi  Euroopassa. Vaikka Britannialla ja Ranskalla on ydinaseita ja pysyvä jäsenyys YK: n turvallisuusneuvostossa,  mutta euron kriisin myötä on Saksasta on tullut EU: n kiistaton johtaja.
 • Vielä jokin aika sitten Saksan nimeäminen dominoivaksi voimaksi olisi hämmentänyt kuulijaa. Nyt Saksa on onnistunut olemaan sekä vaikutusvaltainen että suosittu. BBC:n teettämässä mielipidemittauksessa Saksa nousi 21 maan joukossa ihailluimmaksi maaksi.
 • Kun Pariisi on museo, Rooma rappeutuu ja Lontoo on ylikansoitettu, Berliini on noussut cooliksi kaupungiksi, missä on paljon gallerioita, jännittäviä klubeja ja modernia arkkitehtuuria. Siellä viihtyvät nuoretkin.
 • Nykyistä Saksan joukkuetta pidetään urheilullisena ja tyylikkäänä, Saksan joukkue on hyvin toimiva kone, jossa kaikki osat sopivat yhteen. Se on kansainvälisin joukkue, ulkomaalistaustaisiakin Joukkueen kaksi pelaajaa syntynyt Yhdistyneen Saksaan ja leimallista on, että voittomaalin Riossa tekijä Mario Götze on tekniikan professorin poika.
 • Mutta vallankäyttö aiheuttaa myös päinvastaista. Erityisesti Etelä Euroopassa kova linja aiheuttaa suututtumusta ja niinpä. Saksa oli toiseksi epätoivotuin joukkue loppuotteluun hollantilaisten, kreikkalaisten, espanjalaisten ja portugalilaisten mielestä.
 • Mielipidemittaukissa saksalaiset toivovat tasapainoa Saksan Venäjä ja länsisuhteiden välillä.
 • Ajatteleva havainnoitsija tietää, että Saksan tämänhetkisessä talousmenestykseen on paljon tekijöitä, jotka voivat rapautua.

 • Saksa on surkea väestötiedot. Sen runsaat 1,3 lasta per nainen tarkoittaa, että maan syntyvyys laskee.. Viime aikoina eläkeiän alennus tekevät ongelmasta pahemman.

 • Vuosien kotimainen palkkakehitykseen tiukka linjan seurauksena saksalaiset työntekijät vaativat ymmärrettävästi palkkojen korotuksia. Se voisi heikentää Saksan vaivalla hankittua kilpailukykyä. Samaan aikaan Saksan teollisuutta voi uhata tiukkuudesta kärsineiden naapurimaihin suuntautuneen viennin lasku. Kiinan teollisuusyritysten ovat siirtyneet kalliiden kulutustavaroiden tuotantoon sekä kohdistaneet omat ponnistuksensa Saksan hyvin kannattaviin markkinarakoihin.
 • Liittokansleri Angela Merkel, jonka vähäeleinen mutta vaikuttava johtamistyyli on vaikuttanut paljon myönteistä kuvaan modernista Saksasta, on hyvin tietoinen edessä oleviin haasteista. Mutta Saksan voitto Riossa suo hänelle hetken lepoon ja hän voi nauttia Saksan kultaisesta hetkestä.

Pelissä oli analogiohin liittyen mielenkiintoinen käänne

Jatkoaikamaali tehtiin päätaktiikasta poikkeavalla tavalla. Nopea avaus vasempaan laitaan ja pitkä eteneminen ja sen päätteeksi melkein kulmasta syöttö. Mario Göt­ze ot­ti Andre Schürrlen kes­ki­tyk­sen rin­nal­laan alas ja lau­koi pal­lon vas­tus­ta­mat­to­mas­ti maa­liin.

Oliskohan Saksankin taas uskallettava muuttaa taktiikka Euroalueen säilyttämiseksi.

Saksalaistaustainen kirjoitus yllyttää muutoksen suuntaan.
FT:ssä on 28.7.2014 otsikko:
Kolme nuolta saattaa euroalue oikealle suunnalle (‘Three arrows’ to put eurozone back on target)Ingressi kertoo suunnasta: Politiikka aloitteiden pitää suuntautua keskusalueisiin yhtä lailla kuin periferiaan (Policy initiatives need to focus on core as well as periphery ) Kirjoittaja on Andreas Utermann  (co-head and global chief investment officer at Allianz Global Investors )ja

Allianz AG on suuri saksalainen rahoituspalveluiden tarjoaja, jonka pääkonttori sijaitsee Münchenissä. Liikevaihdoltaan se on maailman suurin rahoituspalveluiden tarjoaja. Yli 100 miljardin euron liikevaihdollaan (2007), se on Saksan toiseksi suurin yritys Volkswagenin jälkeen ja maan suurin vakuutusyhtiö. Yhtiö perustettiin 1890 Berliinissä ja sen pääkonttori muutti Müncheniin 1949. Allianz AG on listattu Frankfurtin arvopaperipörssin DAX-indeksissä. Yritys työllistää noin 160 000 työntekijää. (Wikipedia)

Ensimmäinen nuoli kohdistuu inflaatiotavoitteeseen, jossa pitäisi olla yhtä tarkkana alarajasta kuin ylärajastakin. Ja sitten toinen liittyy työvoima- ja veropolitiikkaan, jossa ehdotetaan eläke-, palkka- ja veroremontteja ja kolmas kohdistuu infrastruktuuri-investointien lisäämistarpeeseen.

Tässä muutamia lainauksia Utermannin kolumnista:

 • Samaan aikaan Saksassa, jossa (old age dependency ratio) OAD (  ennustetaan lähes 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, lähettää väärän viestin alentamalla eläkkeelle siirtymisikää 65:sta 63 vuoteen. Tosiasiallisen eläkeiän nostaminen on kriittinen poliittinen haaste.
 • Lisää työhön liittyviä uudistuksia tarvitaan surkeasti alhaisen kasvun ja sitkeästi korkealla pysyvän työttömyydeen, joka on yli 11 prosenttia, vuoksi. Poliittisten päättäjien on arvioitava kohtuutonta suoja työntekijöille tarjoavien säädösten vaikutusta työttömyyteen. Vaikka suuret yritykset maissa, kuten Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa jatkossakin pärjäävät hyvin. Paikallisesta työvoimasta riippuvaisien aloittelevien ja pienempien yritykset ovat ymmärrettävästi varovaisesti uutta henkilöstöä palkatessaan.
 • Verotusta pitää vähentää eriarvoisuutta ja luoda suurempaa kysyntä. Suurin osa keskustelusta on keskittynyt korkeampien verojen säätämiseksi rikkaille, sen sijaan enemmän olisi voitu saavuttaa korostaen erityisesti maissa kuten Saksassa, joka on suurin julkisen talouden liikkumavaraa, verotuksen alentamista pienille ja keskisuurien tulonsaajille.
 • Ei ole ihme, että Saksan yksityisten kotitalouksien kulutuskysyntä on niin aneemista kun otetaan huomioon, että sen alhaisten keskituloisten työntekijöiden verot ovat korkeat. OECD: n mukaan saksalaiset työntekijän, joka ansaitsee kaksi kolmasosaa mediaani kansalaisen palkkatasosta, verokiila on 45 prosenttia, toiseksi korkein taso vain Belgiassa on korkeampi. Tämä on hämmästyttävää; Pieni- ja keskituloisten verojen keventäminen lisäisi kysyntää.
 • Euroalueen kolmas nuoli tulee kohdistaa yhteisön investointien lisäämiseen erityisesti infrastruktuuriin. Tästä puhutaan monissa maissa, viimeksi Ranskassa. Tällaisen investointien toteuttamien on jäänyt vähäiseksi. Kuten verotuksessakin, Saksan tilanne on tässäkin keskeinen.
 • Saksojen yhdistyminen johti massiivisiin investointeihin itään. Vuosittaiset hallituksen pääomasijoitukset Saksassa pienentyneet noin 1970-luvulla keskimääräisestä 4 prosentista BKT: sta vain 1,6 prosenttiin vuoden 2000 jälkeen; määrä on jopa vähemmän kuin Yhdysvalloissa ja Iso-Britannia. Itse asiassa Saksan Institute of Economic Research:in tutkimus osoitti, että Saksan krooninen investointivaje infrastruktuuriin, koulutukseen ja tehtaisiin on uhka maan pitkän aikavälin kilpailukyvylle ja kasvulle.
 • Joten vaikka akuutein kriisi on laantunut, on euroalueen tehtävä paljon siirtyäkseen pois lamakaudesta. Toisin kuin politiikan painopiste on ollut vaikeuksissa olevien reuna-alueiden maiden hoitamisessa, olisi nyt enemmän hyötyä, jos kolme nuolta kohdistuisivat myös ydinalueisiin.
Sosialidemokraattien tehtävänä on yrittää löytää ulospääsy eurooppalaisten,saksalaisten ja suomalaisten vuoksi. Tukea uudistamisella tulee jokapuolelta ja nyt on vain saatava EU:n nimitykset ja komission muodostus valmiiksi. Jalkapallo-analogia kannatta käyttä, koska silloin joku jopa voisi kuunnella.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!