Kansallismielisyyden karvas kalkki

SaksanpuolustusonuhkaEKPlleMunchau20160417.JPG

Wolfgang Münchau valottaa syitä miksi Saksa niin intomielisesti yrittää vääntää EKP:n politiikkaa pois negatiivisen koron käytöstä.  Kysymys on taas saksalaisen vallitsevan pankkijärjestelmän: säästökassojen, säästöpankkien ja maakuntapankkien sekä vakuutuslaitosten intressin valvonnasta.
Negatiivien korko on niille myrkkyä. Jos tallettajille alettaisiin tarjoilla rahan säilytyksestä maksuja olisi seurauksena rahojen kätkeminen sukanvarteen ja paikallisen lainoituksen ehtyminen.

Vakuutuspuolella taas kysymys on siitä, että siellä on luvattu vakuutussäästöille 1,25 prosentin korkotuotto. Sen saaminen on kiven takana, sillä Saksan valtion 10-vuotisen lainan korko sijoituksille on vain 0,13 prosenttia. Kovemman tuoton saaminen vaatii riskin lisäämistä,  ja jos ja kun seuraava finanssikriisi tulee, niin silloin ovat saksaliset instituutiot liemessä.

Näin ei terveen rahaliiton pitäisi toimia. EKP: n neuvoston tehtävänä on pitää kiinni euroalueen laajuisesta perspektiivistä. Tarkoitus ei ole kansallisia etuja ajamainen kunkin kotimaan eduksi, saati lobbaajien ohjeiden mukaisesti toimiminen . Pankkitoiminnan järjestelmiä ei voi hoitaa kansallisina läänityksinä. Rahaliittoon jäsenmaiden hallitusten ei pitäisi kyseenalaistaa keskuspankin riippumattomuutta, kuten Wolfgang Schäuble  on tehnyt.

Tämä episodi on muistutus, että yhteisöllinen henki, joka oli niin voimakkaasti läsnä euroalueen alkuvuosina, on mennyttä. Eivät vallitsevat epätasapainotekijät tai tekniset ongelmat, vaan muuttuneet asenteet ovat suurin vaara Euroopan rahaliiton pitkän aikavälin elinkelpoisuudelle.

Kysymys on ollut samasta ilmiöstä finanssikriisin alusta alkaen. Vähäiselle huomiolle on jätetty todellisten ongelmien ratkaiseminen siellä, missä niitä syntyi ja synnytettiin. Tärkeintä on ollut suurille jäsenmaille – erityisesti Saksalle - omien pankkien ja  instituutioiden pelastamien.
Siinä viis veisattiin vaikeuksissa olevien maiden tilanteella eikä myöskään rahaliiton tulevaisuudelle.Kansallismielisyyden karvas kalkki on myrkkyä Euroopan tulevaisuudelle.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!