Sailaksen huti

SuvantoSuomenRuotsinjaDaksanveinninvertailu.JPG

HS:ssä 1.9.2015 oli Raimo Sailaksen raflaava juttu. Pari lainausta:

Emu on epäonnistunut. Euro on kyllä täyttänyt hyvän rahan ominaisuudet, mutta euroalueen talouskehitys on ollut surkeaa.
Euroalueen bruttokansantuote oli tämän vuoden toisella neljänneksellä pienempi kuin ennen finanssikriisiä. Työttömyys on monissa maissa järkyttävän suurta. Eurovaltiot ovat velkaantuneet hurjaa tahtia, eikä tämä koske vain avoimeen kriisiin ajautuneita maita.
Eurointoilijoiden kannalta on kiusallista, että euroalueen ulkopuolelle jääneiden Britannian, Ruotsin ja Puolan taloudellinen kehitys on ollut parempaa kuin euromaissa.

Sailas lopettaa kolumninsa:

Kansallisesta rahapolitiikasta on luovuttu. Nyt kansallisen finanssipolitiikankin alueella itsemääräämisoikeus kapenisi olennaisesti. Jyrki Kataisen (kok) hallitus kavensi finanssipolitiikan kansallista itsemääräämisoikeutta vähin äänin, eikä asiasta käyty juuri julkista keskustelua. Ajopuuna oltiin.

Kovaa puhetta vastuulisessa asemassa - ehkäpä kaikkein suurinta tosiasiallista valtaa käyttäneeltä - entiseltä superministeriön kansliapäälliköltä, kamreerien kamreerilta. Ontto olo, kun korkeasti arvostamani henkilö kirjoittaa soinimaisuuksia.

Asiallista tietoa vastapainoksi

Suomen Pankin neuvonantaja Antti Suvanto oli aamutelkkarissa analyyttinen ja asiaan paneutunut – vähän toiselta planeetalta. Lukekaa hänen blogikirjoitus http://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2015-2/markan-peraan-haikailu-on-turhaa/ siitä saa hyvän kokonaiskuvan. Lainaan tähän yhden tekstikohdan ja grafiikkaa.

Ruotsin etumatka selittyy paitsi viennillä myös yksityisellä kulutuksella (kuvio 2a). Yksityisen kulutuksen rivakkaa kasvua Ruotsissa selittää työllisyyden ja sitä kautta palkkasumman nousu sekä kotitalouksien nopea velkaantuminen. Suomen ahdinko on pääosin peräisin viennistä kuvio 2b). Vientilaman takana on ennen muuta ICT-sektorin supistuminen. Kun vientiluvuista poistetaan ICT-sektori ja paperin valmistus, Ruotsin ja Suomen vienti on kehittynyt vuoden 2008 jälkeenkin lähes identtisesti. Euromaa Saksan vienti on kasvanut selvästi nopeammin kuin Ruotsin (kuvio 3). Valuuttakurssille jää siten hyvin vähän selitysvoimaa.

Antti Suvanto kertoi vielä, että Ruotsissa yksityissektori on velkaantunut ja arveli, että siitä voi vielä seurata jotain meilläkin entisestään tuttua! Poliittisesti totta kai se sitten kaatuu demareiden niskaan, vaikka suuri mestari oli  Reinfelt - Borgin porvarihallitus.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!