Sää vai köyhyyskö ratkaisee äänestysprosentin?

NaantalinsC3A4C3A420150419.JPG

Vaalisäällä on merkitystä äänestysintoon. Näin me ajattelemme tai näin me selitämme surkeita prosenttilukujamme.

Naantalin sääennuste ei ole huono. Sopiva ei liian hyvä ei liian huono.
Yle on tehnyt, ei niin kattavaa eikä niin tieteellistä, mutta tutkimusta kuitenkin sään vaikutuksesta äänestämiseen. Ja onhan sillä  vaikutusta.

Yhdysvalloissa on tutkittu sään vaikutusta presidentinvaalien lopputulokseen. Floridan sadesään on arvioitu ratkaisseen voiton republikaanien Georg W. Bushille demokraattien Al Goresta vuonna  2000. Osansa lienee kuitenkin ollut myös Floridan osavaltion sekavalla ääntenlaskulla.

Pudottaako sade äänestysprosenttia?

Vaalipäivän sateisuus vuosina 1991-2011. Vertailupaikkakunnat olivat Helsinki, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Mikkeli ja Rovaniemi.

10 sateettominta paikkakuntaa


äänestysprosentin keskiarvo

69,35

10 sateisinta paikkakuntaa


äänestysprosentin keskiarvo

68,18

Sadesää näyttää Suomessakin pudottavan äänestysintoa jonkin verran tämän vertailun perusteella, mutta aineisto koostuu eri vaaleista, joten tämä päätelmä ei välttämättä ole oikea. Yle

Säähän on paikallisesti tasapuolinen tekijä, sehän on kaikille sama. Nykyisin ennakkoäänestys korjaa vaalipäivän sään merkitystä, kun lähes puolet äänestävistä on voinut valita äänestyspäivän oman halunsa mukaisesti.

Äänestämisen varsinainen paradoksi on siinä, että äänestysinto on kääntäen verrannollinen äänestäjää koskevien julkisten palvelujen merkitykseen. Lähes varmalta näyttä, että äänestysprosentissa ei päästä viime kertaiselle tasolla ja sen vaikutuksen tiedämme. Alhainen äänestysprosentti on SDP:lle haitaksi.
Tätä voi korjata vain äänestämällä!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!