Ruusu voi huonosti

SosialidemokratiansairasruusuEconomist20160404.JPG

Econimist-lehti lyhyesti arvio Euroopan sosialidemokratian tilaa. Arviossa ei ollut mitään merkittävää uutta, paljon tunnettua ja tunnistettua. Mutta kyllä kertomukseen kannatta tutustua. Siihen liittyvä grafiikka puhuu karua kieltä. Referoin tähän vapaasti artikkelin kohtia:

Pasokofikaatio leviää Eurooppaan.

Se tarkoittaa, että muualla Euroopassa on käymässä, kuten kreikassa Pasokin romahti muutamassa vuodessa 45 prosentista viiteen(5).

Vuosisadan alussa voit ajaa Ivernesistä Vilnaan tai läpi Skandinavian kohtaamatta yhtään oikeistohallitus, nyt tilanne on päinvastoin. Sosialidemokraatit ovat harvinaisuus ja pienempänä osapuolena koalitioissa.

Mihin ovat äänestäjät hävinneet?

Monet ovat tulleet vedetyksi populisteihin, yleensä anti-markkinataloutta edustaviin vasemmistopuolueisiin eteläisessä Euroopassa ja maahanmuuttoa vastustaviin oikeistopuolueisiin pohjoisessa. Myös vasemmalle osapuolella on vaihtoehtoja: feministit, piraattipuolueet (vrt Islanti) ja vihreät, liberaalit ja keskusta-oikeisto myös hyötyneet sosialidemokraattien kustannuksella. Ja niin tietenkin sohva puolue eli nukkuvat.

Vasemmalle keskellä olevat sosiaalidemokraatit näyttävät puolustavilta ja epämääräisiltä, kyseessä on enemmän vanhojen etujen puolustaja kuin uusien urien  kehittäjä. Sosialidemokraatit eivät "ole vastustajia eikä moottoreita", sanotaan. Entinen marxilainen sionisti ja elämänsä lopulla universaaliksi sosialidemokraatiksi itseään nimittänyt brittiläinen historioitsija Tony Judt yritti viimeisinä elon päivinään kirjallan "Huonosti maa makaa", herätellä henkiin sosialidemokratiaa kehumalla sen tarpeellisuutta saavutuksilla.

Miten meidän pitäisi alkaa nostaa sukupolvemme pakkomielteestä aineelliseen  hyvinvointiin ja luopua välinpitämättömyydestämme muita asioita kohtaan. Ehkä voimme alkaa muistuttaa itsellemme ja jälkeläisillemme, että se ei aina ole ollut näin. Nykyinen talousajattelutapa "economistically" , kuten olemme tehneet nyt kolmekymmentä vuotta, ei ole luontaisia ihmisille. On ollut aika, kun elämämme oli toisella tavalla järjestetty. Hän viittaa moniin huonompaan suuntaan menneisiin kehityssuuntiin.

Mutta saavutukset eivät ole monien äänestäjien mielestä sosialidemokraattien omaisuutta. Heille sosialidemokraattien ajamia asioita löytää muualtakin. Ajatellaanpa vaikka Angela Merkelin esityksiä eläkeiän alentamisesta, vähimmäispalkan nostosta tai ympäristönsuojelusta ; ne ovat merkkejä keskustan tulemisesta sosialidemokratian tontille. Toisella puolella äärivasemmalla valtaan tulleet tai sitä havittelevat ovat omaksuneet myöhemmin sosialidemokraattista linjaa. Ekonomisti Yanis Varoufakis, Syriza's ensimmäinen valtiovarainministeri kutsuu entistä puoluettaan "uudeksi Pasokiksi". Espanjan vasemmiston Podemos on ollut neuvotteluissa keskusta- vasemmisto hallituksesta.

Kolme tekijää, joista Kannatta ottaa oppia:

Uudistuminen päättyy kansallisen hallituksesta, se ei ala sieltä. Se alkaa kaupunki ja maakuntatasolta esimerkkeinä Manchester, joka on pärjännyt globalisaation ja teollisuuden muutoksen kanssa ja Hampuri, joka taas on selvinnyt joustavien koalitioiden avulla

Toiseksi tarvitaan johtajia joihin luetetaan ja pidetään puolueen ulkopuolellakin. Esimerkkeinä Ranskan talousministeri Emmanuel Macon ja Maltan pääministeri Joseph Muscat nykyisistä ja aikaisemmista Tony Blair ja Gerhard Schröder

Ja kolmanneksi kannattaisi oppia Pohjois-Amerikasta, jossa Barack Obama on tullut uudelleen valituksi
rakentamalla monipuolinen ja pluralistinen koalitioita. Koalitio, jotka vaihtelivat etnisistä vähemmistöistä  kaupunkien liberaaleihin, epävarmoissa palveluammateissa oleviin ja keskiluokkaisiin teollisuuden työntekijöihin. Italian Matteo Renzi Kanadan  Justin Trudeau elvyttävät  keskustavasemmistolaista liittoutumaa  maailmanlaajuisesti.

Miten eteenpäin?

Halutessaan pärjätä Euroopan sosialidemokraattien on ottaa huomioon alati muuttuva äänestäjäkunta, joka ei ajattele hellillä tunteilla, on häilyvä ja hajanainen. Huomioon on otettava myös monenlaiset kilpailijat, jotka innokkaasti varastavat demareiden kannattajia.
Sosialidemokraattien pitää onnistuakseen olla kykenevä yhdistämään tilanteen analyysikyky, uskottavuuden  ja vakuuttavuuden kanssa: Ja se ei ole mikään pikkujuttu.

Historian nousuvesi ei enää kannattele, useimmiten pitää uida sitä vastaan. Sosialidemokraattien on saatava aikaan omat virtaukset.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!