Räty tarjoaa momentumin korjauksille

  • Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) aiemmin harjoittama verosuunnittelu saa voimakasta arvostelua hallituskumppani SDP:n johdosta. SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kirjoittaa blogissaan, että verokikkailu on yhteiskunnan syöpä, joka murentaa kansalaisten yhteisvastuuta ja keskinäistä luottamusta.
  • - Pohjoismaisen hyvinvointivaltion rahoituksen pitäisi perustua veronmaksukykyyn, ei siihen mitä ammattiryhmää edustaa tai miten mielikuvituksellisia veronkiertokeinoja keksii. Tästä näkökulmasta verolainsäädännössä on vielä paljon korjattavaa, Marin kirjoittaa.
    Yle 25.8.2014

Laura Räty on nyt negatiivisessa kierteessä. Se on seurausta kesäistä Stubb-trombista, joka nosti nopeasti ylös ja nyt sitä tullaan kylmänä sateena alas. Toisin sanoen kyse on vanhasta journalisti-viisaudesta heittää suosikit ilmaan savikiekoiksi kaikkein nähtäväksi ja huomion saamiseksi. Korkeuksissa olevaa  voi monelta suunnalta ampua alas ja viimeistään pauke lisää pauketta: lööpit juttuja.

No eihän Laura Räty mitään viisauden helmiä oli ilmoille päästänyt ja oli se jotenkin ärsyttävää, kun sote-jutun kassa julkisuuteen tultiin uuden hallituksen toimesta, niin Räty siinä eturivissä hetken mukana olleena, melkein päätekijänä keikkui.
Fiksuksi naiseksi kehuvat naantalilaiset hänen kanssa samassa hallituksessa olleet jo silloin kun Kevan sotkuja setvittiin. Oliko hän fiksu hallituksen jäsenten, Kevan, julkista eläkettä saavien tai kansakunnan kannalta jäi epäselväksi.

Yllä oleva Sanna Marinin lausunto kuuluu tuhon nousevien tähtien sarjaan. Hän täyttää kaikki edellytykset; kuvauksellinen ja sanavalmis eikä aina harkitsevainen paitsi tavallaan nyt.
”Verokikkailu on yhteiskunnan syöpä”, on harkittua herjaa. Verokikkailu on rumaa ja syöpä on pahaa.

Tähänkin paikkaan sopii nytkin Ukrainan yhteydessä esiin nostettu Kekkosen YK puheen kysymys: Ollaanko tuomareita vai lääkäreitä. Sanna ei ole valinnut näiden väliltä; hän seuraa lehdistön viitoittamaa tietää ja nostaa syytävän sormensa.
Mutta, mitä jos olisimme tuomareita?
Meidän kaiketi tulisi sanoa, että laillista menoa ei voi tuomita.
Entäpä jos  olisimme lääkäreitä, niin mitä pitäisi tehdä?
Meidän tulisi ensiksi tarjota potilaille terveempiä elämäntapoja, mutta tärkeintä olisi sairauden parantaminen ja lääkkeeksi tarjoaisimme veronlainsäädännön muutosta ja esimerkiksi siten, että pääomatuloista maksettaisiin aina kunnallisveroa.

Yle on tehnyt hyvän työn kertomalla  lääkärifirmojen toimenpiteistä tavalla, jonka kansa tajuaa vääryydeksi. Nyt olisi poliittisen toimijan oikea hetki käyttää momentum hyödyksi. Tätä mahdollisuutta ei saa hukata siten, että käsitellään juttua vain tapaus Rätynä. Näin lehdistö ja näin ilmeisesti Kokoomuskin mielellään toimii.
Tämä on paljon suurempi kokonaisuus. Muistutan, että jos korkeimmat tulonsaajaryhmät maksaisivat kaikista tuloistaan yhtä paljon kunnallisveroa kuin 60.000-80.000 vuodessa ansaitsevat, kasvaisi kunnallisveropotti melkein puolella miljardilla eurolla.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!