Riittääkö Rinteen kantti?

SosialidemokratianpaluuFTWiev20171027.JPG

Financial Times julkaise näkemyksen, että sosialidemokratian paluu on mahdollista nykyisistä vastoinkäymisistä huolimatta.

Oppositio-ajanjakso voi todella auttaa. Se antaa mahdollisuuden päivittää ohjelmat ja rekrytoida uusia johtajia. Keskusta-vasemmisto oli alamaissa 1980-luvulla, mutta siitä johtuva trauma sai uuden sukupolven poliitikot uudistamaan puolueet.

Kuva viittaa 1990-luvun menestyjiin. Kyse on ajan analogiasta ei miehistä.

Niin kävi Suomessakin 1990-luvun alussa Ahon hallituksen aikana. SDP:llä oli puheenjohtajaongelma Paasio- Sundqvist linjalla tuolloin, mutta se ratkesi pakosta ja vähän sattumalta onnellisesti.

Seppo Varjus IS:ssä kirjoitti Paavon 75-vuotispäivänä:

Tentti tentiltä, väittely väittelyltä asetelma kääntyi Lipposen voitoksi. Ahon puhetulva murtui Lipposen lyhyeen ilmaisuun. Kovina aikoina suomalaiset kaipaavat suoria sanoja ja Lipponen tiputteli niitä hiljakseen. Aho vaikutti äkkiä lipevältä ja ylimieliseltä. 

Vuonna 1995 Lipponen otti Sdp:lle sen nykyhistorian suurimman vaalivoiton, 63 paikkaa eduskunnassa. Ahon keskusta romahti. Viidessä vuodessa Lipponen oli noussut vallan kaukaisimmalta kiertoradalta sen ytimeen. 


FT näkemys sosialidemokratian mahdollisuuksista päättyy:

Toiminnan käytäntöjen muuttamisen ohella sosialidemokratian tulee suhtautua puhtaaseen poltiikkaan vakavammin. Hankkiessaan karismaa ja kiinnostavuutta tulee muistaa  säilyttää ideologia. On nimittäin olemassa sellainen asia kuin aito, intohimoinen maltillisuus. Emmanuel Macron  nousu presidentiksi Ranskassa osoitti tämän , vaikka hän joutuikin  lähtemään sosialistipuolueesta sen tehdäkseen . Vuosituhannen vaihteessa oli väärin olettaa, että tulevaisuus on sosiaalidemokraattien, nyt sen vastakkainen väite ei ole yhtään viisaampi.

Pelkistäen voi siis sanoa, että mahdollisuuksia on ja tarvettakin, mutta pitää luottaa ideologiaan ja on rohkeasti tarjottava omaa idea sen sijaan, että haistellaan sinne tänne. Tätä asiaa pitää Antti Rinteen pohtia kysymällä itseltään : Onko eväitä ja riittääkö kantti.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!