Rebuplikaanit saavat mitä ovat tilanneet

EliitinvikaWolf20160517.JPG

Tämä on jonkinlainen jatkokertomus voimamiesten kaipuu-tarinaan. Nyt aiheesta kertoo omassa kolumnissaan Martin Wolf, jonka syyttävä sormi osoittaa republikaanien eliitin suuntaan. Juttu lyhennettynäkin vakuuttaa:

Donald Trump on naistenpilkkaaja, rasistinen ja muukalaisvihaaja. Hän loistonsa on tietämättömyyden ja epäjohdonmukaisuuden tulosta. Totuus on sitä mikä sopii. Hänen politiikka olisi naurettavaa, ellei se olisi järkyttävää. Mutta hänen asenteet ja ajatukset ovat vähemmän häiritsevä kuin hänen luonteensa: hän on narsisti, kiusaaja ja levitin salaliittoteorioita. Tuntuu pelottavalta ajatelle sitä, miten mies käyttää toimivaltaansa presidenttinä.

Martin Wolfin viiltävä analyysi FT 18.5.2016 alkaa räväkästi ja hän jatkaa demokratian ikiaikaisesta ongelmasta kansankiihotuksesta:

Andrew Sullivan, konservatiivinen kommentaattori kirjoitti äskettäin: "Liberaalin demokratian ja perustuslaillisen järjestykselle Trump voi olla lopun alun tapahtuma." Hän on oikeassa.

Yhdysvallat on juurtunut perustuslaillisen järjestyksen. Mutta vaikka tämä saattaa häiriintyä erityisesti, jos presidentin ja kongressin suhteet menevät perustuslailliseen solmuun.

Mr. Sullivan viittaa Platoniin, suureen epädemokraattiseen filosofiin, joka muistuttaa meitä siitä, että mitä enemmän tasa-arvoisemmaksi yhteiskunta on tullut, sitä vähemmän se hyväksyy auktoriteetteja. Sen sijaan syntyy helposti kansankiihottajia, jotka tarjoavat yksinkertaisia korjaustoimenpiteitä monimutkaisiin ongelmiin.

Tärkeämpää on, että kun eliitti muotoilee taloutta ja yhteiskuntaa, niin on sen syy kun piiskatut ihmiset Ja siitä kansaliset ovat raivoissaan.

Mr Trump on tietoinen siitä, että hänen kannattajansa eivät ole kiinnostuneita ahtaasta konservatiivisuudesta. He haluavat menetyksensä takaisin, on sitten kysymys taloudesta, rodusta ja seksuaalisesta asemasta. Hänen vastauksensa lupaavat valtavia leikkauksia menoihin, huomattavia veronkevennyksiä. ja vähentää velkaa. Mutta hän ei tarvitse looginen eikä johdonmukaisuus. Se on ontuva median ansiosta mahdollista.

Mr. Trump on vaatinut uusia poliittisia mahdollisuuksia. Mutta syy, joka on tuonut Yhdysvaltain nykytilanteeseen ei ole pääasiassa liiallisessa demokratiassa,. Tilanne on paljolti lyhytnäköisen eliitin ”ansiota”. Osa tapahtumista ei ollut vältettävissä, mutta on niitä , jotka ovat erityisesti republikaanien eliitti aikaansaamia tämän tulipaloja. Ja nyt on vaikeaa saada liekkejä kuriin.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!