Ranskassa ratkaistaan uhkapeli

Ranskanpresidenttivaalit20170417.JPG

Ranskan vaalit voivat olla suomalaisille merkittävämmät kuin omamme.

Ranska on tunnettu voimakkaista muutoksista ja yllätyksistä.Jo kouluajoilta muistan Ranskasta puhuttaessa opettajan - vallankumousten tosiaan seuratessa - tokaisun: "Taas  oli paljon  päätä lyhyempiä".

Ja taas kerran näyttä mahdoton mahdottomalta. Vaaligallupit  kertovat ensimmäisen kierroksen tasaisuudesta ja erityisesti siitä, että äärivasemmiston Jean-Luc Mélenchon on ollut vahvassa nousussa ja on tällä hetkellä virhemarginaalin sisällä kärkikaksikosta. Viimeiset gallup tulokset kuvassa.
Hän ja Marine Le Pen  pyrkivät voittoon vastustamalla EU:ta ja vapaata kauppaa, ovat siis yllätys yllätys kansallismielisiä omilla tavoillaan.

Katastrofin ainekset on tarjolla Ranskalle ja EU:lle ja sitä kautta Suomelle.
Ja näin käy, kun  sosialidemokraatit ovat syrjässä; osin omasta tahdostaan.osin taitamattomuuttaan, mutta viime kädessä kansalaisten halusta.

Näin oli  pitkään  aikaisemminkin ja suureksi yllätykseksi aikoinaan Francois Mitterrand pystysi kokoamaan joukot ja voittamaan toisetkin vaalit. Se oli Euroopalle "kreivin aikaa". Niin onnellisesti ei käynyt toiselle Fransulle eli Hollandelle ja niinpä taas ollaan suuren epävarmuuden edessä.

Protektionismi ja eurosta eraominen jyllää. Kuuroille korville kaikuvat analyyttiset puheet esimerkiksi talouden Nobelin  voittajan  vuodelta 2014 Jean Tirolen, joka perustellusti esitti näkemyksensä:

Ranskalaiset äänestäjät haluavat muutosta. He kokevat, että päättäjät eivät ole tehneet tarpeeksi suojelemaan heitä ja että he ole suunnitelma epävarma tulevaisuus. Mutta muutos muutosten vuoksi on vaarallinen, varsinkin kun se perustuu ennakkoluuloihin  ja itsekkyyteen. Älykäs muutos on huomattavasti vähemmän kiinnostava kuin dramaattinen muutos.  Mutta vain järkevä muutos on sellainen, että antaa ihmisille todellisen toivon.



TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!