Rahaa taivaalta

Vanha vitsi oli entisen Puolan kohdalla, että heillä on kaksi vaihtoehtoa: Epärealistinen, että puolalaiset alkavat tehdä töitä, realistinen että  taivaalta sataa dollareita.

Wolfgang Münchau kirjoittaa, että pitäisi toimia ennen deflaation alkamista.
Inflaation aikaan saaminen ei tietenkään ole perimmäinen pyrkimys. Deflaation estäminen on se varsinainen syy ja sekin siksi, että deflaatio tekee muutoinkin säikytelleet ihmiset entistä haluttomammaksi kuluttamaan ja investoimaan.

Saksa, Saksa, Saksa on Hesarin mukaan EU:n päätöksentekojärjestelmä. Ja siksi pelätään, että EKP ei pääse toteuttamaan talouden piristystä siinä määrin, kuin muut keskuspankit Fed ja BoE ovat voineet tehdä.
Niinpä Münchau on tuonut esille uusia ideoita, joista setelerahoitus helikopterimenetelmällä on mielenkiintoinen. Pienin esitetty summa, joka annettaisiin jokaiselle euroalaueen kansalaiselle 500 € tai jopa 10.000 €. Tuo jälkimmäinen summa vastaa brittien keskuspankin rahanlevitystä.
EKP:stä taitaisi kerta heitolla tulla aika suosittu ja varmaan vipinää syntyisi. Mutta Bundespankki ja Saksan perustuslakituomioistuin saisivat sätkyn, tosin ne eivät voisi väittää, että keskuspankki rahoittaisi valtioita.

Wolfgang Münchau tietää vaikeudut ja hän lopettaa kolumninsa.

Euroalueen paras toivo on edelleen kunnianhimoinen QE-ohjelma, öljyn hinnan positiivinen vaikutus kulutukseen ja investointeihin sekä julkisen talouden menojen kasvu. Tämä voisi juuri ja juuri toimia.

Koska aikaisemman kokemuksen perusteella tiedämme euroalueen politiikan koordinoinnin ja päättäjien kiireellisyyden tajun puutteellisuuden, emme odota suurta menestystä.
Minun perusskenaario on edelleen pitkittyvä pysähtyneisyys. Olemme toistaneet jokaisen Japaniin 1990-luvun virheen ja sen lisäksi tehneet monia omia. On traagista, että talouden historiassa ei ole ollut apua Euroopan päättäjille. Tämä on todellinen syy siihen, että deflaatio on palannut.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!