Pyhäinpäivän seitsemän toveria ja kysymys Luojasta

Kaurakarit20141030.jpg

Punaiseksi auringonsäteiden värjäämän merestä nousevan kivipaaden ikiaikaisuus on mielemme muistomerkkinä, kun jätämme Pyhäinpäivänä viimeiset jäähyväiset menneen vuoden aikana joukostamme poistuneille:

Risto Hiltunen
Aino Liimatainen
Lauri Tarkki
Raili Pohjaranta
Hilkka Leino
Urpo Alho
 Pekka Hjelt
 


Aiheeseen ja käynnissä oleviin kirkollisvaaleihin liittyen tähän kohtaan sopii lainata Heikki Saaren kirjaa Jacke.:

Keväällä 1981 Söderman piti poliittisen tilannekatsauksen Vaasan piirikokouksessa. SDP:n Vaasan piiri on melko, ja väki oli tuttu Södemanille. Yleensä kävi niin, että kaikille tutut kolme miestä Kokkolasta menivät heti ensimmäisen tilaisuuden tultua pönttöön ja ryhtyivät haukkumaan puoluetta.

Puoluetoimikunnan jäsenet ottivat sen aika rauhallisesti ja myötäilivät sovinnollisesti, että voihan asian noinkin nähdä. Nyt heidän arvostelunsa aiheena oli se, että SDO oli osallistunut vuoden 1980 kirkollisvaaleihin.
Söderman vastasi puheisiin niin, että hänellä ainakin oli hyvä kokemus kirkollisvaaleista.
Varsinais-Suomessa Turunmaalla Taalintehtaalla demarit osallistuivat kirkollisvaaleihin ja saivat omaksi yllätyksekseen enemmistön kirkkovaltuustossa. Sen jälkeen Taalintehtaan seurakunta ryhtyi suunnitelmaan vanhusten palvelutalon rakentamista hienolle paikalle meren rantaan,
Söderman kertoi jutun piirikokouksessa ja sai väen jollakin tavalla puolelleen. Kokkolaiset eivät kuitenkaan antaneet periksi. Pian he tulivat kysymään, onko Jumal ylipäänsä olemaasa.
Heidän kantansa oli hyvin ateistinen. Söderman aisti, että piirikokousväki oli loukkaantunutta.. Pohjalaiset ovat perimältään uskovaista väkeä, puoluekannasta riippumatta.

Väittely yltyi ja aikaa kului. Kokkolan miehet puhuivat, ja Söderman vastasi heille. Kukaan ei enää välittänyt poliittisesta tilanteesta.
”Sitten lopulta sanoin, että me näiden tovereiden kanssa riidellään. Tiedän miten tämä kiista ratkaistaan.”
”Kutsun teidät Turun saaristoon, ja menemme ulkosaaristoon. Aamulla aikaisin herätän heidät ja menemme rantaan. meri on kaunis, aurinko nousee, aallot hiukan liplattavat ja linnut lähtevät lentoon. Sitten kysyn heiltä, kuka tämän on luonut.”
Piirikokous suorastaan jähmettyi paikoilleen. Ääntäkään ei kuulunut. Sitten Söderman jatkoi.
”Kuka tämän on luonut? Sen hyvät toverit tiedämme hyvin, että eivät sitä luoneet nämä kokkolalaiset toverimme ja tuskin se oli Kokkolan kunnallisjärjestökään.
Keskustelu loppui siihen. Aikaa myöten Södermanin lausahduksesta tuli legendaarinen aforismi.TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!