Pyhä - keidas < > Optimisti - Pessimisti

STXtelakat.JPG

Sanctuary - Oasis < > Pekkarinen - Vapaavuori

Liiallinen optimismi oli hänen ensimmäinen virheensä, sanotaan Ruotsin ponihäntä valtionvarainministeristä Anders Borgista. Nyt kun takana on maailmanloppu ja talvipäivän seisaus ja STX:n särkyneiden toiveiden päivä, niin pitää kaiketi varmuuden vuoksi muistuttaa myös siitä, että puolen vuoden jälkeen taas päivä lyhenee.

Todistusten antoaikaa eletään ja hallitus on saanut tyydyttävän seiskan nurkilla olevan arvosanan. Sukupuolisesti miehet saivat vähän parempia arvosanoja, kuin naiset!
Aivan aluksia totean, että Tämä vähän kompensoi koulutodistuksissa olevaa tyttöjen paremmuutta. Pojat ministerinä sitten.
Ministeripostien, julkisuuden määrän ja laadun ja sisään rakennetun stereotypian arvellaan vaikuttavan tähän vääristymään. Pidetään joulunakin mielessä, että politiikassa ei suoriteta tutkintoja eikä anneta arvosanoja; kansa tekee valintoja ihan miten haluaa ja se on demokratiaa hyvässä ja pahassa.

STX:n yhteydessä ja täältä telakan naapurista käsin on helppo sanoa Antti Rinteen sanoin, että pääministerillä meni pupu pöksyyn. Jos vaakakupissa on  50 miljoonaa valtion rahaa  ja 20.000 työpaikkaa Turun seudulla, niin totta kai työpaikat.
 Mutta jos on taipumusta pessimismiin, niin voi nähdä senkin vision, että telakka ja alus ovat valtion käsissä.  Kuinka moni meistä silloin osoittaa ymmärrystä?
Föribaarin viisaat ideoivat jo valtion risteilymatkoja.  Paremmat veronmaksaja saisivat luksushytit ja vähäisemmät pienemmät alakerran kajuutat. Se ei olisi kannustin loukku.

Viking Linen tapaus oli sillä tavalla erilainen, että on kyse suomalaisesta yhtiöstä ja Suomeen suuntautuvasta liikenteestä sekä tärkeintä oli kunnossa oleva vakavaraisen yhtiön tase. Ihan hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että kuntarakeenaikoina ilmeni sellainenkin, että jos työssäkäyntialueiden pohjalta kuntia tehdään, pitäisi Kemiön saari liittää Maarianhaminaan , koska siellä saarelaista suuri osa käy töissä.Tuki jakaantui siten monelle taholle.

Sellainenkin heitto tuli eilen pääsihteeriltämme  Aallon Hanskilta, että eikö alihankkijat voisi osallistua rahoituksen järjestelyihin.  Intressi olisi ilmiselvä ja viisaalta se tuntuisi, mutta pienyrittäjä tuskin uskaltaa pistää ropojaan pääomalainoihin. Ne nimittäin menevät, jos homma ei onnistu. Mutta voisiko valtio rahoittaa alihankkijoita ja edellyttää telakan pääomittamista siten, että rakennusaikainen rahoitus alihankkijoille järjestyisi eikä se siten rasittaisi telakan rahoitusta. Tässä on tietenkin taas ainakin yksi kysymys: Kilpailuttaminen. Miten se järjestettäisiin siten, ettei suosittaisi ja siten, ettei rahoitus nostaisi alihankinnan hintaa ja sitä kautta tekisi mahdottomaksi pärjätä. Suo siellä ja vetelä täällä. Mutta yrittää pitää.

Mauri Pekkarinen, entinen elinkeinoministeri ja nyt opposition äänitorvi muisteli Oasisksen luovutuksen yhteydessä, että hänen ministerikauden suurin taakka poistui. Rohkea jyväskyläläinen siltarumpupoliitikko uskalsi tehdä sen minkä aikamies vain voi. Voidaan sanoa, että aika ja yhtiö olivat toisenlaiset. Helsinkiläinen  Jan Vapaavuori, joka on kovan kaverin maineessa jää teollisuuspoliittisesti umpikepulaisen  jalkoihin. Topi Sukarin horjuminen  alkoi, kun hän nousi lavalla Vapaavuoren kanssa. Nyt on kovempi kisa ja jos se päättyy Sanctuaryksen tilaukseen  näillä ehdoilla,  tulee Vapaavuoresta sankari, jos taas niin ei käy, niin sitten pitäisi hänessä olla  kanttia edesauttaa rakennemuutoksessa siten, että   Hietalahden telakka Helsingissä lopetetaan ja sinne tehdään Ideaparkki ja kodinmaailman keskus. Telakkatoiminta keskitetään Turkuun ja Raumalle.TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!