Putinin Venäjän monet kasvot

Kiihkeät arvailut ja monenlaiset spekulaatiot  täyttävät mediat. Historian, politiikan ja ihmisen käyttäytymistieteiden edustajat kilpaa keksivät kuvauksia ja selityksiä Venäjän johtajan aikeista.
Vahaakin vanhempi sanonta on, että ”valta pilaa aina ja absoluuttinen valta absoluuttisesti.”
Itsekeskeisyys, narsismi, toisten epäily paranoidi ja elämän rakkauden menetys ja taipumus nekrofiliaan  ja monta muuta ongelmaa voi pulpahtaa pintaan.
Tietenkin vielä pelin politiikkaa eli voiton tavoittelu suurella riskillä ja monta muuta sellaista tekijää, joita on vaikea selittää ja jotka tekevät seuraavien siirtojen arvaamisesta vaikeita.
Mielenkiintoista on lueskella analyyttisiä kirjoituksia, joissa voi olla perää tai sitten ei. Lainaan tähän pari otosta:

 • Ruotsalaistoimittajan mukaan Putinin Rasputin Duginin aate on sekoitus stalinismia, natsismia, ortodoksista kristinuskoa ja kiihkeää kaipuuta tsaarinajan Venäjälle ja Neuvostoliittoon. Ennen Putinia Dugin on ollut lähellä Venäjän monia eri ääriliikkeitä.
 • Winiarski siteeraa Duginin blogia, jossa tämä maalailee Ukrainan veristä valloitusta Dnjepr-joelle asti: "Realisti Putin epäröi yhä, mutta jos hän astuu alas jyrkänteen reunalta ... hänestä voi syntyä Pyhä Johtaja", Dugin kirjoittaa.
 • Kaksi päivää Winiarskin artikkelin jälkeen Dagens Nyheter julkaisi yhdysvaltalaisen David Brooksin kolumnin Putinin äärikansallismielisistä suosikkifilosofeista 1800- ja 1900-luvuilta.
 • Filosofit ovat Nikolai Berdjajev, Vladimir Solovjov ja Ivan Iljin. Brooksin mukaan Kreml ohjeisti vastikään eri alueiden kuvernöörit lukemaan näiden filosofien pääteokset.
 • Brooks toteaa, että filosofitrion maailma on melodramaattinen, mystiikan ja mahtavien visioiden läpitunkema.
 • "Jos Putin tulkitsisi ideologioita kirjaimellisesti, hän olisi venäläinen ajatolla. Toistaiseksi näin ei ole, Putinin hallinto on vain käyttänyt kansallismielisyyttä yleisen mielipiteen mobilisointiin."
 • Brooksin mukaan Ukrainan konflikti voi kuitenkin johtaa siihen, että "nationalismin tiikeri, jolla Putin ratsastaa" ottaa vallan itselleen.
 • "Läntisten päättäjien täytyy ymmärtää, että he eivät ole tekemisissä "normaalin" hallinnon kanssa, jota voi manipuloida taloudellisilla ja diplomaattisilla porkkanoilla ja kepeillä. Uhkailu G8-yhteistyön ulkopuolelle jättämisestä tai varojen jäädyttämisestä voi muuttua epärelevantiksi, koska Venäjän johto on noussut toiselle tasolle." KL 15.3.2014

Venäjän imperialismin herääminen, on FT:ssä Kathrin Hillen juttu. Hän lainailee joitakin some-juttuja, joiden sävy on hurmioitunut ja toteaa, että kansa on Putinin tukena:

 • -Nouse suuri ja mahtava!- Nouskaa kuolema taistoon kirottuja fasistisia voimia vastaa!. - Kostakaa isänmaan puolesta!
 • Ensi  sunnuntain kansanäänestykselle  Krimillä on maan riippumattoman mielipidetutkijan Levadan mukaan vankka tuki. Yli 70 prosenttia Venäläiset uskovat, että venäjänkieliset Ukrainassa ovat todellisessa vaarassa; rosvot ja nationalistit polkevat heidän oikeuksiaan. Kyselyn mukaan 67 prosenttia näkee radikaalien ukrainalaisten nationalistien olevan Krimin komplikaation aiheuttajana, kun vain 2 prosenttia syyttää siitä Venäjän hallitukselle.
 • Lännessä on tottunut ajattelemaan, että neuvostohallinto lopetettiin vuonna 1991. ”Mutta symbolisesti, se elää,"sanoo Andrei Zubov, liberaali historioitsija, joka herätti kovaa keskustelua kaksi viikkoa sitten, kun hän vertasi Putinin Krimi-toimia Hitlerin sudeettisaksalaisten alueiden suojeluun  Tšekkoslovakian valloituksen perusteluna vuonna 1938.
 • Hän sanoo, että Ukrainan on viime vuosikymmeninä  pyrkinyt avaamaan historiallinen arkistoja ja saanut aikaan julkista keskustelua Stalinin aikaisesta nälänhädästä ja karkotuksista. ,Venäjän puolella ei ole otettu tätä askelta. Suurin osa venäläisistä pelkää, että tällainen mullistus leviää ja hän väittää, että vallankumousta Ukrainassa pidetään vallankumouksen peikoksi, joka voi tulla Venäjällä.
  ”Tässä mielessä Krimin taistelu ei ole vain taistelua maapalsta, vaan se on taistelu kahden maailmankatsomuksen välillä."

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!