Puolesta vai vastaan

Kreikan päätöstä tehdään eriskummallisessa asetelmassa. Tähän asti on retoriikan sisältö ollut herjauksia puolin ja toisin. Kansalaismielipiteet ovat kärjistyneet ja kompromissiin tekeminen tuottaa tuskaa. Kreikka on astunut kuitenkin yli merkittävän kynnyksen ja nielaissut katkeraa kalkkia pakon edessä, mutta vapaehtoisesti. EU päättäjillä ei ole pakkoa ja vähemmän arjessa välittömiä vaikeuksia, mutta pitkällä sihdillä paljon enemmän: Euroopan kehityksestä ja keskinäisen solidaarisuuden linjasta on kysymys. Jopa Putin kyselee EU:n toimien perään.

YouGov kysyi myös, pitäisikö Euroopan maiden suostua leikkaamaan Kreikan velkoja vai pitäisikö alkuperäisistä ehdoista pitää kiinni. Tässäkin kysymyksessä suomalaiset ovat ehdottomimpia. Vain 14 prosenttia suomalaisista suostuisi siihen, että Kreikan velkoja leikattaisiin ja niiden takaisinmaksusta neuvoteltaisiin uudelleen.

Briteistä 39 prosenttia on kyselyn mukaan velkojen leikkaamisen kannalla. Suomalaisista peräti 74 prosenttia pitäisi kiinni velkojen alkuperäisistä ehdoista. Myös tanskalaisista ja saksalaisista yli 60 prosenttia pitäisi kiinni alkuperäisistä ehdoista.

Kyselyn mukaan 45 prosenttia suomalaisista haluaisi Kreikan eroavan eurosta. Tässä kysymyksessä saksalaisilla on sentään tiukempi kanta: 47 prosenttia vastaajista toivoo Kreikan eroavan eurosta. "Grexitin" kannatus on tosin romahtanut Saksassa. Vielä kuukausi sitten Kreikan euroeroa toivoi 59 prosenttia saksalaisista. Yle 10.7.2015

Asioita seuraavat uskovat hyvään mutta pelkäävät maakohtaisiamiinoja

Syy, miksi en ole varma sopimuksen syntymisestä on se, että jos velkojat haluavat epäonnistuvan, he löytävät siihen keinot. Kauempaa tarkkaileva voi olla optimistisempi nyt. Tarkasteltaessa tilannetta lähietäisyydeltä, näkee siellä edelleen paljon maamiinojen ja runsaasti ihmisiä, jotka eivät tykkää mistään niin paljon kuin kuulla kova pamaus. Wofgang Münchau FT 10.57.2015

Liittokansleri Angela Merkel voittaisi liittopäivillä vielä sosiaalidemokraattien ja opposition avulla. Mutta EU: n vaikutusvaltaisin johtaja ei näyttäisi enää  kaikki tietävän haavoittumatomalta.

Lopettaa arvionsa Berliinistä FT:n  Stefan Wagstyl uutisessa, joka on otsikoitu Angela Merkelillä on edessään lose- lose choise  vain huonoja vaihtoehtoja valittavananaan.

Kreikan parlamentin äänestys päättyi selvin numeroin, 251 puolesta ja 32 vastaan.
Pääministeri Alexis Tsiprasin johtaman Syriza-puolueen rivit rakoilivat, sillä kaksi puolueen jäsentä äänesti hallituksen esitystä vastaan ja kahdeksan äänesti "läsnä".  Yhdeksän parlamentin jäsentä ei ollut paikalla.
Kreikka on luvannut tehdä joukon uudistuksia, jotta se saisi Euroopan vakausmekanismista 53,5 miljardin euron lisälainan. Se uskoo selviävänsä sen turvin kesäkuuhun 2018 saakka. Yle 11.7.2015

Tässä sitä ollaan ja suomalaiset ovat ymmällään. Uho voi olla oma tuho.

Uutta rahoitusta 53,5 miljardia, se on seitsemän kertaa enemmän kuin on luvattu toisessa apupaketissa.
Timo Soininkin vastuullisen ulkoministerin ja aina oikeassa oleen kohdalla sovun hyväksyminen on yritettävä kääntää voitoksi: Velkoja ei suoranaisesti leikata, mutta kysymys todellisuudessa näyttää olevan merkittävästä lisärahoituksesta eikä velkojen takasinmaksukyky taida parantua eli todellisuudessa velat ovat jo leikkautuneet.
Operaatio yritetään hoitaa välillisesti eurooppalaisin instrumentein (EKP, EMV) eikä suoranaista Suomen rahoitusta tarvita, mutta todellisuus on toisenlainen: uudesta apupaketista on kyse ja sitähän ei Suomen hallitusohjelmassa hyväksytä. Mutta voihan Suomi tämän kaataa tai yrittää luistella sivuoikealle.

Nyt otetaan  mittaa sosialidemokratian linjasta. Sorrutaanko temppuihin vai pyritäänkö linjakkuuteen.

Tämän arvion olen kirjoittanut aamulla 11.7. pilvisen ilman + 13  ja veden + 15 asteisen lämpöisen Sulkavan sään vallitessa ennen soutuun lähtöä.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!