Puheenjohtajaehdokas Antti Rinne

Jari Korkin lauantai-Aamussa Antti Rinne ilmoitti olevansa ehdolla SDP:n puheenjohtajaksi.

Asettumista edelsi henkilökohtainen pohdiskelu  ja arviointi omista kyvyistä, resursseista ja motivaatiota. Näihin ajatuksiin hän oli joutunut seurattuaan muutaman vuoden ja viimeisten kuukausien aikaan puolueen ajelehtimista. Puolueen auttamisesta on kysymys.
- Auttaminen tapahtuu linjakeskustelun käynnistämisen avulla. Sitä taas tarvitaan, kun puolue vaeltaa ilman kompassia ja karttaa vieraalla maalla, kuten Jacke Söderman oli asian ilmaissut. Maailman muutoksesta huolimatta puoluetta ei ole asemoitu uudelleen. Rinne puhui voimasta ja vastavoiman tarpeesta yhteiskuntaa eteenpäin vievänä toimintamallina. Tässä oli pieni heitto siihen suuntaan, että osataan sitä myös vähän dialektiikkaa.

- Eikä kaikki vika ole vain  Jutassa. Mutta se, että välillä elvytetään ja sitten taas leikataan. Julkisella sektorilla sektoria ohjataan ensiksi ei pakolla ja sitten pakolla. Linja on hukassa ja se luo epävarmuutta. . Talouspolitiikassa pitää tähdätä kasvuun ja uusiin työpaikkoihin, jotta 300 000 työtöntä pääsisi töihin.
Vienti vetämään; hyvistä työpaikoista pidettävä kiinni, ja uutta luotava myös palvelujen viennin avulla.

- Hänen tukena eivät ole vain teollisuudessa toimivat demarit, vaan kannatusta löytyy kaikista ikäluokista, ja eri puolilta maata, maakunnista ja kunnista, joissa perusdemarit ovat huolissaan nykyhallituksen toimien takia.

Lauri Ihalaisen Urpilaisen taakse menoa piti Rinne luonnollisena, - niin hänkin Ihalaisen asemassa olisi tehnyt.
Urpilainen on Ihalaisen ilmoituksen jälkeen  petrannut asemiaan puolueaktiivien joukossa ja toimittaja kysyi. miten Rinne aikoo toimia? 
- Antti Rinne lupasi lähteä kentälle, miksei työväentaloille, mutta myös markettien pihalle. Se sitten ratkaise miten vaalissa tulee käymään.

- PRO:n  puheenjohtajuus hoidetaan ja vapaapäiviä ja lomia on sen verran käytettävissä, että kyllä aikaa on. Yhteisiä tilaisuuksia ei ole vielä tiedossa. Mutta lähtökohdat ovat vahvat 22 vuotta ay-edunvalvontaa , 20 vuotta kuntatason vaikuttamista luovat edellytykset eikä vapaus ja veljeys aatteena ole kuollut, vaikka kannatus onkin 15,5 prosentissa .

Jakamaton ihmisarvo keskeisin lähtökohta Rinteen ideologiassa.
Hänen äijäfeminisminsä on hän olemuksensa ja tasa-arvo käsityksen sanallinen yhdistelmä.

Jutta Urpilainen keikutti jo hallitusvenettä ja pääministeri rauhoitteli. Urpilaisen ehdotukseen velkojen maksun siirtämisestä Rinne antoi - toisaalta toisaalta – vastauksen.
- Julkinen sektori on erittäin varakas. Mutta velatkin on maksettava. Luottoluokittajat pitävät reittauksen korkeana, sillä ne seuraavat varallisuuden ja velkojen suhdetta. Mutta se edellyttää myös aktiivista ja taloutta tukevaa politiikkaa. On Luotava ennakoitavalla toiminnalla investoinneille edellytykset ja täten saadaan uutta tuotantoa liikkeelle.
  - Ei pidä kuunnella vain isojen firmojen johtajia. Uusia nokioita ei pidä haikailla, niitä on jo täällä. Paljon laajemmalle pohjalle on menestys rakennettava eli tarvitaan teollisuustuotteiden ja palvelujen vientiä. Valtion roolia on vahvistettava ja omistajaohjaukseen on otettava jämäkämpää ote.
Ruotsissa on vanhaa pääomaa ja isänmaallisempi suhtautuminen työpaikkoihin, Suomessa ajatellaan vain oman omistuksen arvo nousua.

  - Ellen tule valituksi jatkan puolueen palvelemista niissä tehtävissä kuin tähänkin asti, en lähde varapuheenjohtajaksi enkä puoluehallitukseen.

Sellainen oli Antti Rinteen avaus.
Eihän siitä nyt sirkushevoset takajaloilleen nousseet, mutta kyllä siitä huokui määrätietoisuutta, vaikka hermostuksen merkkejäkin oli; huonomminkin avaus olisi voinut mennä. Selvää on, että jo tällä toimella Antti Rinne on tehnyt SDP:le palveluksen.
Tulevat viikot näyttävät urheilutermejä lainaten, mihin tämä riittää.
Uskon, että Rinnettä tullaan kuuntelemaan tarkalla korvalla ja jo nyt voi ilman muuta sanoa, että hän selvästi parempi ehdokas puheenjohtajaksi kuin Jutta Urpilainen oli ensimmäistä kertaa valittaessa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!