Pronssimies Kalervo Toivonen

BerliininkeihC3A4skisaYlearkisto20160820.JPG

Adolf Hitler ja Hermann Göring seurasivat Berliinin olympialaisissa natsi-Saksan suureksi propagandatilaisuudeksi kaavailtua tapahtumaa.
Los Angelesin olympialaisten kolmoisvoitto keihäässä viritti suomalaistoiveet korkealle myös Berliinin kisoissa vuonna 1936. Toisin kuitenkin kävi.
Saksalaisheittäjät olivat kahmineet kultaa jo moukarissa ja kuulassa, ja keihäskisan loppuvaiheissa Saksan Gerhard Stöck jätti Yrjö Nikkasen ja Kalervo Toivosen halvemmille metalleille.
Saksalaisen voitto suomalaisille rakkaassa keihäässä herätti huhun, jonka mukaan suomalaiset oli lahjottu häviämään. Artikkelin videossa kuulemme, mitä kisassa viidenneksi tullut Matti Järvinen vastasi, kun häneltä kysyttiin asiasta vuonna 1972.
Yle elävä arkisto

Leikiksi viidenneksi jäänyt Matti Järvinen koko lahjontajutun pisti. Martti Jukola kirjoitti Suuressa Olympiakirjassa, että tekniikka oli Matilta sekaisin, eivätkä heitot onnistuneet. Että on sitä ennekin sattunut, kuten nyt meidän kaikkien luottamalle Tero Pitkämäelle tänä vuonna.

Naantalilainen olympiamitallisti

Mutta tämä muistelo johtuu siitä, että me naantalilaiset olemme halunneet omia täällä poliisina toimineen Turun Urheiluliittoa edustaneen Kalervo Toivosen Naantalin ainoaksi olympiamitalin saaneeksi urheilijaksi.

Tähän liittyy sellainen yhteys, että keihäänheittoa Riossa seuraamassa olevalle keihästä itsekin heittäneelle presidentti Sauli Niinistölle olemme kertoneet Kalervo Toivosen (Berliinin tulos 70,72 metriä) yhdistävän Naantalin ja presidentin syntymäkaupungin Salon  tosiinsa siten, että Kalervo Toivosen syntymäpaikka oli Salo ja hänen  ensimmäinen seura oli Salon Viesti.

Samalla selvisi, että Salon Viestissä ei enää yleisurheilla, vaan seura on tunnettu palloilulajeista sillä nyanssilla, että uutena lajina on – kuinkas sattuikaan – rullaluistelu.

Keihäsmiehet ovat Suomessa useasti maaseudun kasvatteja kuten murteella mukavasti haastava pielasvetinen Antti Ruuskanen. Joten Salon - Naantalin - Turun yhdistävä Kalervo Toivonen on ollut jonkin sortin erikoisuus.

Ps. 80 vuodentakaine toistui Riossa ja voittaja tuli Saksasta ilman Hitlerin apua.

 1. Thomas Röhler GER 90,30
 2. Julius Yego KEN 88,24
 3. Keshorn Walcott TTO 85,38
 4. Johannes Vetter GER 85,32
 5. Dimitro Kosinski UKR 83,95
 6. Antti Ruuskanen FIN 83,0
  ja kuudes sija oli suomalaisten paras sijoitus yleisurheilussa.

  Nyt ei taideta puhua lahjonnasta ja muista jutuista emme tiedä.
  Ehkäpä urheiluun pitää suhtautua urheiluhenkisesti eikä siitä saa tehdä muun elämän korviketta, vaan sitä on syytä pitää  mukavan viihteenä  ja terveellisenä harrastuksena nuorille ja sopivassa määrin myös vanhemmille.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!