Presidenttivaalit eivät vaikuta puoluekanantukseen

Kellastuva+niinisto+20121021.jpg

Presidentinvaalien vaikutuksesta on tälläkin palstalla tullut kirjoitettua. Tein sellaisen havainnon jo varhain, että presidentinvaalimenestyksellä on lyhytaikainen ja suhteellisen vähäinen merkitys puolueiden kannatuslukemiin. Aikoinaan saimme pienen presidenttilisän Mauno Koiviston ensimmäisen kauden ensimmäisissä vaaleissa. ja siihen se sitten jäi. Mitään merkkejä myöhemmistä ei sen paremmin Martti Ahtisaaren kuin Tarja Halosenkaan positiivisesta vaikutuksesta ei löydy. Tarja Halosen ajoilta olin havaitsevinani sellaisen ilmiön, että hänen valintansa passivoi sitä epäaktiivisinta kannattajakuntaa. Monen arvelivat, että kyllä Tarja hoitaa eikä näillä muille vaaleilla ole niin väliä. Paha virhetulkinta, joka johtuu presidentin vaalin suuresta huomioarvosta ja jännityksestä. Siinä mielikuva ja todellisuus käänsivät toisilleen selkää  ja luulo voitti tiedon.

 Edellisten 2006 presidenttivaalin jälkeen Sauli Niinistön tappio oli niin hienon hieno, että se nosti Kokomusta. Nyt sen sijaan ollaan palattu normaalin järjestykseen. Kokoomukselta on Niinistö- nosteet poispyyhitty. 25 prosentin tasolta lähestytään 20 prosenttia. Pudotus vajaan vuoden ajalla on kova ja saman suuruinen on SDP:n nousu 16 prosentista yli 20 prosenttiin.  

Luultavasti Kokoomuksen joukoissa on pettymystäkin, eihän kaikki muuttunutkaan, niin kuin luultiin. Ja sekin on selvää, ettei Niinistö kuulu komenneltaviin, hän on oman tiensä kulkija. Ei hän tahallaan Kokoomukselle haitta tee, mutta ei myöskään tarkoituksella auta.

Voisin kaukaa katsottuna arvella, että vaikka Jyrki Kataisessa ei ole ulkoista itäsuomalais-Savolaista hapatusta voi hänen ja Niinistön tyylissä olla melkoinen ero. Innostusta ja ylisanoja putoilee Kataisen suusta helposti, kun taas Niinistöltä saa niitä hohtimilla repiä paitsi silloin, kun hän on riittävän varma omasta kannastaan, joka sitten onkin kovin pysyväistä sorttia verrattuna Kataisen joustavuuteen.

Vielä molemmilla niin Kokoomuksella kuin SDP:llä on matkaa edellisten kuntavaalien tasolla. Ja tulos tulee riippumaan paljon äänestysprosentista ja paikallisia poikkeamia tulee olemaan paljon. Kuntavaaleissa on paikallisella ehdokasasettelulla myös suuri vaikutus ja siksi näiden vaalien vertailu valtakunnallisiin ei voi olla suoraviivaista, vaikka suuntaa antavia merkkejä varmaan tuloksesta löytyy.

Sillä tavalla tilanne on hyvä, että mikään ei varmaan ennen vaalituloksen laskemista. Äänestäjä tietää todella vaikuttavansa, kunhan tämän asetelman tunnistaa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!