Presidentti ja hieno mies

KuinkaObamapelastitaloudenWOLF2017011.JPG

Yhteen ääneen täältä pohjoismaisesta katsomossa seisomaan nousten useimmat meistä taputtivat Barack Obamalle; Hyvää puhujaa ja hienoa ihmistä on ilo kuunnella.
Sivistyneitä ja viisaita johtajia ei ole maailman johtavien joukossa liikaa; viimeinenkö nyt poistuu näyttämöltä, on huolemme aihe.

Kiittämättömyys on maailman palkka.

Kiittämättömyyden sääntö sai taas yhden vahvistuksen. Myös se, että politiikassa tuloksilla on vähäinen merkitys on toteutunut. Tulokset ja tunnelma ovat eri asioita.

Martin Wolf kirjoitti, että Barack Obama sai kurjan talouden perinnöksi edeltäjältään. Maan talous oli katastrofin partaalla. Barack Obama viisaalla yhteistyö politiikalla yhdessä keskuspankin kanssa pelasti maan rahoitus ja talousjärjestelmän. Grafiikan käyrät puhuvat selvää kieltä:

Finanssikriisin pelastamisessa toimittiin tehokkaammin ja paremmin kuin 1930-luvulla ja työllisyyskehitys on ollut Obaman aikana  USA:ssa kaikkien aikojen parasta tasoa.Eurooppaan ja aivan erityisesti Suomeen verrattuna USA on menestynyt loistavasti.
Mutta ei tämä riittänyt kaikkien aikojen parhaimat edellytykset omaavan presidentiehdokkaan, puoluetoveri Hillary Clintonin valintaan. Martin Wolf tiivistää syyn:

Kaiken kaikkiaan Obaman hallinto pelasti USA:n talouden ja loi vankan perustan seuraajalleen. Mutta se (Obaman hallinto) teki suuren virheen: Se ei vaatinut niiden rankaisemista, joiden väärinkäytöksistä ja vastuuttomuudesta johtuen rahoitusjärjestelmä ja talous romahtivat. Tämä tunne epäoikeudenmukaisuudesta on yksi syy miksi USA on valinnut remonttimiehistön, joka on astumassa remmiin.
Obama ei osannut kanavoida kansan raivoa.
Mr Trump, valitettavasti onnistui siinä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!