Presidentin laituri

Presidenttilaivalaituri20160821.jpg

Tällä palstalla oli viime kesänä Julkiset penkit-kirjoituksen yhteydessä  puhetta laitureiden kiinteistä penkeistä ja laitureiden nimistä.

Naantali on ollut kesäkaupunki ja penkit ovat olleet tärkeä osa viihtymistä. Puiston penkit ovat rimoista tai laudoista tehtyjä siirrettäviä ja talveksi pois vietäviä. Sen sijaan kiinteitä penkkejä on ollut kävelyteiden esimerkiksi Rakkaudenpolun varressa. Lankku pultilla kiinni kiven lohkareessa oli vanha malli.

 
Huokausten sillalla entisellä presidentin laiturilla ja laivalaiturilla( Killan laituri) ovat  olleet kiinteät laituripenkit.
1970-lvun lopulla venenäyttelyjen aitauksen rumuuden ja käytännöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi pystytettiin vanahan kalalaiturin ja Mannerheiminkadun pään penkit. (Jätän mainitsematta aloitteen tekijän.)

Naantalissa on viime aikoina hapuillen haettu nimeä vanhojen naantalilaisten käyttämille vakiintuneille laitureille uusia nimiä.
Vielä 1950 luvulla kuvan Huokausten  sillan laiturilla oli kaksi kylttiä: Varattu tasavallan presidentille.
Se oli perua ajalta, jolloin Kultarannan liikenne kulki Mannerheiminkadun päästä ennen Ukko Pekan siltaa ja sen seurauksena myöhemminkin puhuimme siitä Kultarannan maitolaiturina siksi, että päivittäistavarahuolto kulki pikkupaatilla sen kautta.
Tähän kohtaan myös presidentti Urho Kekkonen tuli ikämiehenä vieraillessaan Naantalin venemessuilla. Juuri venemessujen aloitteen tekijä ja alulle panija matkailulautakunnan puheenjohtajana toiminut rehtori Jukka Viljanen muistutti myös perinteisestä kyltistä, joka pytytettiin entiselle paikalle, kunnes se poistettiin Kultarannan toivomuksesta presidentti Mauno Koiviston aikana.

Presidentin  laituriksi virkamieten toimesta nyt nimetty suurin laituri on vanhastan ollut laivalaituri,  johon jopa kymmenet vuorolaivat kiinnittyivät.

Arvelen, että Presidentin laituri nimen se on saanut  siksi, että Tasavallan presidentti puolisoineen on presidentti Martti Ahtisaaren ajoista alkaen tullut Naantaliin entisen Tullin pysähdyksen sijasta omalla veneellään. Laituria on myös ehditty  kutsua Killan laituriksi. Se on sikäli hyvä ilmaisu, että siitä paikan vieraampikin tunnistaa, mutta huono sikäli että ravintolalla ja laiturille ei ole muuta yhteyttä kuin sijainti.

Vaikka Presidentin laituri kalskahtaa komealta ja varmasti myöskin vie ajatukset oikeaan paikkaan, niin se ei oikein elämäntapanaantalilaisen korvaan tahdo mahtua. Mutta kaikkeen varmaan tottuu, jos virkamiehet niin tahtovat ja luottamushenkilöt sen hyväksyvät.

Sen sijaan uusien venesatamayrittäjien laitureiden nimeäminen entisten naantalilaisten vaikuttajien mukaan on virkistävä ja hauska, vaikkei niistäkään logiikkaa tahdo löytää.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!