Positiivinen P-juttu

Ohjelmistoistavessaan20181108.JPG

Bill Gates: Ohjelmistoista käymälöihin

"Hänen säätiö on käyttänyt 200 miljoonaa dollaria vuodesta 2011 rahoittamalla vessakeksintöjä, jotka tappavat bakteereita ja vähentävät hajuja. "

Simon Kuper on tehnyt jutun Bill Gatesin paskaprojektista hienommin sanottuna käymäläjärjestelmien kehittämisestä. Vesiklosetti on mukava, mutta huono keksintö. Mutta meillä on siihen varaa. Tämä taustaksi kun referoin Simon Kuperin tekemää haastattelujuttua.

"Pidämme itsestään selvänä, että meillä on wc kotitalouksissamme."

Itse asiassa se on ylellisyyttä. Vain 27 prosentilla maailman väestöstä on kodissaan wc, joka lähettää jätteet viemäreihin ja sitten puhdistuslaitokseen, arvioi Maailman terveysjärjestö . Kolmella kymmenenstä ei ole edes yhteistä WC: tä tai latrinea (yksinkertaisimmillaan riuku ja kuoppa). He maksavat tästä puutteesta päivittäisen kovan hinnan."Sanitaatioon liittyvät sairaudet, mukaan lukien ripuli, kolera ym. tappaa lähes 500 000 alle 5-vuotiasta lasta vuosittain", Gates-säätiö sanoo. Mutta nyt, kiitos suurelta osin Gatesilta, yritykset alkavat myydä mitä hän sanoo "uudelleen keksittyjä wc: tä". Uudistettu wc voisi muuttaa lukemattomien ihmisten elämän ja saattaisipa se levitä varakkaisiin maihin.

Gates puhuu käymälöistä nopeasti ja pakkomielteisesti. Hän voi keskustella "shit-flow-kaavioista" pitkään. uudet "omniprocessorit" muunnetaan juomavedeksi. "Ihmiset ihmettelevät ja ovat ovat yllättyneitä Omniprosessorin syötetty liuos, joka  ei ole juomakelpoista, mutuu prosessi  juotavaksi. " Kuvassa Gates juo prosessoitua  vettä.

Niinhän meilläkin  tehtiin  puhdistulaitoksia esiteltäessä.

Vessa on tuskin muuttunut vuosisadalla. Mutta Gates-säätiö päätti, että rikkaiden maiden mallin tuonti köyhille maille ei toimi. Ensinnäkin meidän WC: t käyttävät liikaa vettä. Ne edustavat lähes 30 prosenttia keskimääräisestä kotitalouden sisävesikulutuksesta Yhdysvalloissa, enemmän kuin mikään muu kotitalouskohde, sanoo Environmental Protection Agency. Jotkut vanhemmat käymälät käyttävät kuusi gallonaa (25 litraa) huuhtelu.

Ja kehitysmaissa ei ole perinteisiä käymälöitä. Köyhissä maissa nopeasti kasvavilla alueilla ei  ole viemäreitä eikä jätteenkäsittelylaitoksia, kertoo Gates. "Kustannukset palata [ja rakentaa], vain yhdellä Intian kaupungissa, olisivat monta miljardia dollaria - joten sitä ei koskaan tapahdu." Vaikka infrastruktuuri on olemassa, usein ei ole rahaa sähkölle tai ylläpidolle. Tämä jättää 892 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti ulostaa paikoissa, kuten "katuojiin, pensaiden takana tai avoimeen veteen", kertoo WHO.

Niinpä Gatesin säätiö on käyttänyt 200 miljoonaa dollaria vuodesta 2011, mikä auttaa rahoittamaan tutkimusta ja kehittämistä vallankumouksellisiksi uusiin WC-malleihin, jotka toimivat verkostojen ulkopuolella. Ne hoitavat ulosteet, käsittelevät bakteereita ja estävät hajun muodostusta , kertoo Gates. "Niissä on eräänlainen tuhka-aukko, joka täytyy tyhjentää aika ajoin. Ajatuksena on saada nämä WC:t slummeihin, missä ei ole koskaan mahdollisuutta rakentaa sanitaatiojärjestelmiä. "Ensimmäiset myynnissä olevat versiot ovat monikäyttöisiä yleisiä käymälöitä. Ne voisivat korvata Intian slummeissa esiintyvät likaiset yhteiskunnalliset latrinat. Jos koulu asentaa tällaiset WC:t, lisääntyy tyttöjen kolunkäynti. (Etelä-Afrikan koululaisia on hukkuneet putoamaan latrinien aukkoihin. )

Mutta Gates näkee julkiset uudistetut WC:t epätäydellisiksi ratkaisuiksi erityisesti naisille ja lapsille: "Erityisesti yöllä, menemällä ulos sellaisiin yhteisöön tarkoitettuihin käymälöihin, jotka eivät ehkä tuota tuoksua,mutta jossa ei ehkä ole turvallista, on ongelmallista." Hän toivoo, että Seuraavina vuosina yritykset tutottavat myyntiin " kotitalouksien käyttöön uudistettuja WC. Niiden pitää olla halpoja, ei hajua, eikä se voi vaatia paljon ylläpitoa. Olemme panostaneet paljon estetiikkaan ja käytettävyyteen. "

Gatesin säätiö ei itse tee WC:tä. Kiinalaiset yritykset saattavat tulla ensimmäisinä massatuottajiksi, jotka myyvät enimmäkseen Afrikaan ja Intiaan. Globaaleilla markkinoilla voisi olla 6 miljardin dollarin markkinat, arvioi Boston Consulting Group vuonna 2016.

Ongelma on kohtuuhintaisuus. Gates toivoo, että neljän vuoden kuluttua kotitalouksien uudistunut wc maksaisivat viisi senttiä per käyttäjä päivässä. Hän sanoo:
"WC: t eivät ole ilmaisia. Ihmiset arvostavat hyvän wc:tä. Jos käytössä voisi olla pay-as-you-go -ratkaisuja eli pääoman kustannukset maksetaan käytön mukaisesti, kuten aurinkoenergian yhteydessä tehdään Afrikassa. Odotamme, että slummissa nämä WC: t saisivat erittäin suurta kysyntää. "

Kuitenkin, Steve Sugden  ihmisille varoittaa, että monet köyhät perheet eivät voi hankkia kodin wc:den useiden satojen dollareiden ennakkomaksuilla. Usein, sanoo Sugden, kotitalouden naiset ajattelevat sen olevan sen arvoista, mutta miehet, jotka hallitsevat kotitalouksien talousasioita, eivät arvosta. Gates myöntää, että kotitalouksien uudistetut WC: t voivat aluksi ostaa köyhän maailman rikkaammat kansalaiset - esimerkiksi Intian keskiluokaiset tai maaseudun kiinalaiset:

Yksi asia, jonka Gates tietää, on, että kaikki tarvitsevat wc: tä. "kun viettää viikon paikassa, jossa on kasoja vasemmalla ja oikealla puolella, tietää mitä slummielämä on. Siihen ei koskaan totu. "

Miltä Gatesin tavoite tuntuu, mitä meillä maksaa?

Mutu menetelmällä näyttää tältä:

  • kompostoiva kuivakäymälä maksaa 500 euroa ja asennus ja rakennus 1.000 euroa. Käyttökuivike maksaa 10 euroa 25 litran säkki, josta päiväkustannukseksi tulee 40 senttiä päivä käyttäjää kohden. Jokin tällainen on Gatesin vessa.
  • Umpitankin tyhjennys maaseudulla maksaa 15 senttiä/päivä/ käyttäjä. Kaupunkioloissa kolme kertaa enemmän.
  • Verkostoon liitetyille  käyttäjän päivämaksu on turhan runsaasta veden käytöstä johtuen 50 senttiä. Veden kulutuksen pienentäminen ei suoraviivaisesti vähentäisi kustannusta.
  • Vertailu on tehty suurpiirteisesti, mutta suuntaa-antavasti.

On siis selvää, että jos nyt alkaisimme rakentaa vessa-järjestelmiä, olisi se kehittyneempi vähemmän vettä käyttävä ja siten vähemmän ympäristöä kuormittavia.  

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!