Politiikkatori 2014

PolittiikatorintekijC3A4t2014.jpg

Kolmanne kerran politiikkaa Naantalin vanhalla torilla.
Avaus oli Jouni Mutasen, jota haastatteli tilaisuuden mahdollistanut Rannikkoseudun päätomittaja Raija Leppänen. Juontajan oli niin torellinen Markku Heikkilä ja yllätys vieras Unikeko vuosimallia 2002 asiantuntijaproffa Pentti Arajärvi veti sote-selvityksellään Förin äijänkin  vakavaksi.


Asiaa ja leppoisaa menoa oli yleispäätelmä.
Viestinnän asiantuntija   Kari Veijonen arvio tilaisuutta kirjoituksia palstalla.

Jouni Mutasen harkituista vastauksesta suurimmat suosionosoitukset irtosivat uutisesta, että Naantalin muutto tapahtuu kuukauden päästä.
Mielenkiintoisia paikalliskysymyksiä esitettiin teltoilla: SDP kysyi NTY:n perustamisvuotta (1894) ja perussuomalaiset, että kuka Unikeoista ei kastunut meressä. Oikea vastaus oli korjaamofilosofi Valtasen Ante, jota korkeasta iästä johtuen ei heitetty veteen. Itse veikkasin Pentti Oskari Kangasta, kun hän tuli kelluntapuvulla Ukko Pekasta.
Raimo Leino kommentoi:

  • Myöskään Raino Puottula ei kastunut meressä. Hän sanoi varanneensa meren silakoille ja kiemurtelee itse maissa. Moi

Koko kaaho omiaan kehuu, sanoo vanha paikallisviisaus. 


Mutta kun  aihetta sattuu olemaan, niin sanotaan, että ylpeyttä tunsimme edustajiemme esitysten johdosta.
He eivät olleet päällimmäisiä päsmäreitä ja määrässä jäivät jälkeen, mutta asissa pysyttiin ja painotukset olivat harkittuja.

Toimituksen kommentti:

Kanervan Ike vertasi Suomen itsenäistymisen aikaa ja Ukrainan nykytilanteeseen. Tietenkin sekasorto ja uhrit yhdistävät. Mutta sen sijaan asetelma ontuu; Suomessa jako punaisiin ja valkoisiin ei kulkenut alueellisesti eikä etnisesti. Se oli luokkasotaa.
Suomi oli ollut osa Venäjää ja täällä oli punaisten puolellakin pyrkimys päästä emämaasta eroon eikä takaisin sen helmoihin, kuten itäisessä Ukrainan osassa näyttää halu olevan.
Ihan asiallisesti ottaen on syytä muistaa, että Suomi ja Neuvostoliitto eivät olleet edes sodassa. Venäläiset sotilaat tappelivat enemmän tai vähemmän satunnaisesti punaisten joukoissa pyrkien ennen muuta takaisin Venäjälle.
Suomen kanasalaissota ja itsenäistyminen tapahtuivat I Maailmansodan lopun alun sekavassa vaiheessa.
Nyt konflikti on erillinen, mutta kuitenkin monen keskeinen. "Sodan" luonne on nykyaikaa välineiden osalta, mutta pohjimmiltaan samanlaine, tämänkin sodan ensimmäinen uhri on totuus.
TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!