Poltiikkatori toimii

PolitiikkatorinyleisC3B6C3A42015.jpg

Epävakainen sää ei vähentänyt politiikan kiinnostusta. Aiheet ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, yrittäjyydestä ja paikallisista harrastusmahdollisuuksista ja Lammasluodosta olivat ajankohtaisia.
1,5 minuuttiin rajoitetut puheenvuoret tekivät keskustelusta jäntevämpää. Kiitokset paneeölin vetäjälle Marko Vuosjoelle, kellokalleille Sirpa Hagsbergille ja Anne Pentille, mutta ennen muuta panelisteille kurinalaisesta menosta.
Onko Venäjä uhka? oli avaus kysymys.

Melko tasaista ja saman linjaista olivat puheet. Ilkka Kanervalla oli tietenkin selvä seniorin asema niin virkaiän kuin ETYK-aseman vuoksi.
Perussuomalaisten Ari Jalosen vertaus naapureiden välisen aidan mahdollisuuksista: Se voi olla hyvin hoidettuna yhteinen ilo, mutta riidalla rakennettuna vastenmielinen este. Ei huono vertaus.

Rosatomin ja Fennovoiman kun myös Kreikka kysymyksen yhteydessä syntyi eriseuraisuutta. Jotenkin oli erikoista, että Naantalissa väitettiin, ettei uusiutuvan energiaan investoida. TSE:n hallituksen puheenjohtaja Ike muistutti Naantalin suurinvestoinnista uuteen monipolttoainelaitokseen.
Ilkka Kantola palautti mieliin EU:n lähtökohtana olleen hiili- ja teräsunionin ja edusti edelleen näkemystä, että energiayhteistyö lisää keskinäisriippuvuutta ja yhteistyön kautta edistää rauhaa.

Kreikan tapaus oli kuumaa puuroa melkein kaikille. Kristilliset olisivat pitäneet Kreikan väliaikaisesti ulos, Vasemmistoliiton ykkösjulkkis Li Andersson ymmärsi Syrizaa ja erilaista kasvua tukevaa talouspoliittista linjaa . Vihreiden Sara Ilvessalo näkit asian suurempana linjavalintana EU:n sisällä.


Keskustan Annikka Saarikko, tuleva ministeri ja pääministeripuolueen varapuheenjohtaja kun on, oli ehkä turhankin särmätön. KD:n Peter Östman oli Kreikka kysymyksessä tiukin ja valmis väliaikaiseen euroeroon..
Paneelin kokonaisvaikutelma oli asiantunteva enemmän yhteisiä näkemyksiä painottava.

Naantalilaisten paneeliosuus kertoi kuulijoille ennestään tiedetyn asetelman: Lammasluodossa Kokoomus ja Keskusta edustavat kerrostalojen rakentamista, muut ovat virkistys ja vapaa-ajan käytön ja matalan yhteiskäyttörakentamisen kannalla.
Mikko Rönnholm muistutti, että Meri Naantalin rakentamisen yhteydessä tehtiin linjavalinta, säästetään rannat ja korkea rakentaminen vedetään sisämaahan päin.
Vasemmistoliiton Hannu Raittolan haluna oli tukea haja-asutusalueideni ja saaristokuntien rakentamista ja vastustaa korkeaa rakentamista keskustassa. Saman tapaisilla linjoilla oli vihreiden Jarkko Kanerva, joka painotti maltillista kasvua nollakasvun Naantalissa. Keskustan Samuli Santalahti ymmärtää keskustan kehittämisen tietenkin, mutta ymmärsi myös tehokasta rakentamista.
Selkeäsanaisimmin keskustan painottuvaa ratkaisua tuki Vilhelm Junnila, joka piikitteli Kokoomusta monilinjaisuudesta. Vahvalla itsetunnolla varustettu Vilhelm on sikäli harvinainen, että hän rohkenee kannattaa toisen puolueen linjaa, tarkoitan Lammasluodon yhteydessä sosialidemokraatteja.
Jan Lindström tunnusti, että kuuleminen pikaisesti ennen lomia ei ollut hyvää hallintoa, mutta muistutti, että vasta valtuusto asioista päättää.
Kuparivuoren matalamman profiilin kannalla taitaa olla valtuuston enemmistö, Kokoomus ei vielä paljastanut omia tulevia linjojaan.

Avajaissanoissaan hallituksen puheenjohtaja Markku Tuuna puhui jo perinteestä ja maalaili sellaistakin kuvaa, että Naantali unikeon politiikkatori nousisi sellaiseksi paikaksi, josta merkittävä päättäjä ei voi olla poissa. Hyvä linja ja sitä kannatta yhdessä viedä eteenpäin. Kun kaikki pidetään mukana tasapuolisesti eikä yritetä omia, niin kyllä se siitä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!