Politiikkatori toimii

PolitiikkatoriyleisC3B6C3A52016.jpg

Kyllä politiikkatori paikkansa on ansainnut. Aurinkoa ja asiaa tai ainakin politiikka voi yhdistää lomaan ja rennompaan oloon melko mukavasti.
Itsenäisyyden puisto on hyvä ympäristö, senhän tiedämme, mutta se, että Antero Mertaranta on oivallinen moderaattori: Johdatteleva valvoja ja kaiken lisäksi selkeä ja yllättävän ystävällinen vetäjä.

Paneelien osanottajamäärät ovat suuret ja se ei tietenkään salli sen paremmin syvällisyyttä eikä juurikaan väittelyä. Mutta kyllä näissäkin puitteissa asiaa tulee ja erojakin huomataan.


Yleispolitiikalla aloitettiin ja siinä kyseltiin onko eroja: Ilkka Kantolan analyysi siitä, että SDP painottaa yksilön lisäksi yhteisöä ja näkee kilpailun ohella ihmisen luovien ominaisuuksien hyödyntämistä tärkeänä. Porvarillinen puoli on myös asenteissaan kovempi. Puhemiehen mukaanolo olisi ehkä vaatinut erityiskohtelun ihan protokollasyistä. 

Naantalilaisten valtuustoryhmien puheenjohtajien poppoo oli niin yhteishenkistä, että Mertaranta lupasi viedä terveisiä päijät-hämäläiseen kulttuuriin terveisiä.
Hallituspuolueiden paikalliset edustajat olivat selkeän epäuskottavia uskossaan sote-uudistuksen parannuksista, jopa siinä määrin, että keskustelun vetäjä osoitti selkeää epäilystä soten onnistumismahdollisuuksista.
Pakolaisjuttua  välteltiin yhteistoimin siten, että vain ps/kd keskinäishuumori sitä sivusi. Sirpa Hagsbergin rauhallinen asiallisuus korostuu miesvaltaisessa joukossa.

Itämeri on puheiden kohde - jatkuvasti. Eeva Johanna Eloranta pääsi pistelemään, etteikö kannattaisi satsata 150 M€  hankkeeseen, joka tuottaa itsensä. Annikka Saarikko - tuleva ministeri oli jo omaksunut valtionaismaisen asenteen ja sanoi, ettei mikään muu puolue, kuin sosialidemokraatit usko sellaisten rahoja olevan missään.
Maataloutta puolustettiin ja syyllistämistä moitittiin. Sinilevästä saamme nauttia vielä kauan, siltä tuntuu.


Energia-asia oli melkoisen yhteisymmärrystä. Kukaan ei halua luopua ydinvoimasta ja kaikki haluavat uutta kestävää. Tosin todettiin, että vielä on kylmääkin joskus eikä myöskään varastointiongelmiin ole ratkaisua.
Syöttötariffit ja tuotantotuet saivat epäilystä osakseen. Ja mielenkiintoine oli päästökaupan ulkopuolisen vähennystavoitteen keskustelu siltä osin, kun se liittyi komission Suomen 39 prosentin ehdotukseen. Kai Turunen Savonlinnasta asti tänne tullut PS:n talousviisas totesi, että Pariisi hyvä, mutta EU:n jako kohtelee Suomea väärin. Puoluesihteeri Reijo Paananen muistutti, että Suomen ministerit tulevat aikoinaan asiasta päättämään. Paanasen poliittisten asioiden osaaminen ja sanomisen taidot ovat sitten viime tapaamisen kehittyneet.

Matkailuosiossa yrittäjät Pentti Oskari Kangas ja Tomi Lohikoski tunsivat asiaa ja mikä ilahduttavinta he muistuttivat, ettei tukipolitiikkaa ole viisasta. Innovaatioita ja uskallusta toivottiin ja Luonnonmaan kanava sai ymmärrystä.
Ja mikä merkittävintä päättäjät tiesivät oikean vastauksen Unikeon Lassi Lähteenmäen, (joka ei ole kuten edellisessä jutussa väitettiin Ylen toimittaja, vaan yksinyrittäjä) tenttaamiin kysymyksiin Dikselistä, Meri Radion kotisaaresta Velkuanmaasta, Merimaksun suurimmasta saaresta Otavasta, Jussi perunasta, ja Velkuan vaakunan ruorista. Vain SDP:n Mikko Rönnholm ei tiennyt Livonsaaren luomuleipurin nimeä.

Naantalin väri tunnustavalla teltalla juttua riitti ja satakunta arpalippua oli täytetty. 15 hengen kakun voitti Tilda Karus, johon SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja ja järjestelyistä vastannut Sirpa Hagsberg ottaa yhteyttä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!