Politiikka, tiede ja osaaminen vaiko vain raha

SamuelBritten20140220.JPG

Samuel Brittan kolumnoi FT:ssä aiheesta tiede vai politiikka. Hän ei puhunut makroekonomia näkymättömästä kädestä selittääkseen hankalia ja monimutkaisia ilmiöitä.
Sen sijaan hän antaa 1726 Jonathan Swiftin Gulliverin retkien kuningas Brobdingnagin puhua: "Kuka tahansa , joka voi kasvattaa kaksi maissin tainta paikkaan, jossa ennen kasvoi yksi, aikaansaavat paremman ihmiskunnan ja omalle maalleen enemmän hyötyä, kuin koko politiikkojen joukko yhteensä".
Brittan halua lisätä politiikkojen joukkoon myös ekonomistit.!
Hän lopettaa juttunsa lopputoteamukseen:

  • Päätelmä näyttäisi olevan, että elintason parannus riippuu lopulta tieteen ja teknologian kehityksestä enemmän hallitusten politiikasta. Mutta kyllä hallituksillakin voi olla tärkeä rooli, kunhan vaan hyötyjä ei turhuuteen tuhrita.

Tätä lukiessa tulee mieleen Suomen suuren talousviisaan  Björn Wahlroosin yksinkertainen käsitys siitä, että tieteellä ja tekniikalla on vain marginaalinen merkitys esimerkiksi rahoituksen allokointiin verrattuna.

Tavallisemmalla kokemuksella ja vähemmän rahan siunauksellisuutta ymmärtävänä toivoisi, että ihmisen luovien kykyjen olevan mammonaa merkittävämmässä asemassa tulevaisuuden rakentamisessa. Se olisi oikein, kohtuullista ja ihmismäistä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!