Poliittisesta apatiasta saaristokuntaan

ApatiaKupper20151218.JPG

Poliittinen apatia on vallitseva ilmiö. Simon Kupperin, FT mukaan näin on ollut jo kauan ja hän lainaa.

Poliittinen apatia ei ole sama kuin tyhmyys. Tässä on Franz Kafkan kuuluisa päiväkirja merkintä 2. elokuulta 1914: "Saksa on julistanut sodan Venäjälle. Uintia iltapäivällä." Hän oli isompia asioita ajatella.

Ihmisiä ei kiinnosta nk. suuret asiat silloin kun on ruokaa kaapissa, katto pään päällä ja lääkäriin pääsee. Silloin ei kukaan halua kuunnella politiikojen hankalia ideoita. Äänestysprosentit ovat alhaisia ja sitä voi pitää merkkinä, että kaikki hyvin, noin suurin piirtein.Tähän tyyliin Kuppeer asia kuvaa.

Näinhän se on  toivottavasti. Politiikassa mukana olevan on tietenkin vastenmielistä huomata, etteivät asiat kiinnosta. Erityisen kenkkumaista on tällaisen rapasyötin näköisen toimijan huomata, että kauneus ja komeus ne kansaa kiinnostavat eli kuten Kupper kirjoittaa, että vain tarinat politiikoista myyvät.

Ja lopuksi:

Simon Kupper muistuttaa, että asioiden katastrofaalinen käänne nostaa kiinnostusta ja viittaa Kreikkaan.

Niin kuitenkin on, että mieluummin poliittinen apatia  kuin katastrofin aiheuttama kiinnostus.

YK:n turvaneuvoston yksimielinen tiekartta Syyriaan on hyvä joululahja, kuin myös EU:n yksimielisyys rajavalvonnasta.

Saaristokunta

Naantalin kohdalta tuli ei odottamaton takaisku, kun emme päässeet saaristokunnaksi. Päätökseen liittyy lupaus palata asiaan valtionosuuksien uudistuksen yhteydessä ja ensi vuonna. Tämäkin on hyvä asia kuin sekin, että Turun Sanomat pitää Naantalin kohtelun muutosta perusteltuna. Vaatimus, että joskus tulevaisuudessa mahdollisesti tulevat rahat tulee käyttää saaristo-osiemme hyväksi, on jo toteutunut.  Naantali on hoitanut saaristokuntien edustajienkin mielestä asiansa kelvollisesti. Maistetaan, että kantanaantalilaiset ovat liittymisen jälkeen saaneet maksaa kaksi prosenttiyksikköä korkeampaa veroa, kun taas kaikkien saaristosien asukkaiden verot ovat laskeneet.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!