Pois puukot ja puntarit: Tekoja koulurauhan puolesta

  • SDP nosti koulurauhakysymykset keskusteluun viime kunnallisvaalien yhteydessä. Tavoitteenamme oli kehittää koulua yhteisönä – ja saada myös puukot pois kouluista. Ministerimme Jukka Gustafsson on tänään esitellyt lakipaketin, joka tuo kaivattuja kasvatuksellisia keinoja opettajille ja lisää oppilaiden vaikutusmahdollisuuksia.
  • Paketissa nostetaan kasvatuskeskustelu ensisijaiseksi puuttumismuodoksi. Kun tähän yhdistetään vastuunkanto omista toimista – vaikkapa aiheuttamiensa jälkien siivoamisen muodossa – saadaan hyvä pohja nuoren kehitykselle. Kun samalla lisätään oppilaiden vaikuttamismahdollisuuksia oppilaskuntatoiminnan kautta, päästään toimivaan kokonaisuuteen ja ikäänkuin tuodaan ympäröivän yhteiskunnan pelisäännöt koulun arkeen.
  • On tärkeää, että esityksissä annetaan myös keinoja puuttua suoranaiseen häiriökäyttäytymiseen. Suomesta tuskin löytyy yhtään ihmistä, jonka mielestä puukot kuuluvat peruskouluun. Siksi on hyvä, että vaaralliset esineet ja aineet voidaan jatkossa ottaa pois oppilaalta. Samalla toivottavasti nousee kynnys myöhemminkään tarttua puukkoon.
  • Sosialidemokraattien on huolehdittava siitä, että kaikissa Suomen kunnissa koulutyön turvaaminen pidetään vakavissaan esillä päätöksenteossa. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan elokuun alusta, kun uusi kouluvuosi alkaa. Me voimme kuitenkin jo nyt muistuttaa, että sosialidemokraatit tekevät, mitä lupaavat.

    Reijo Paananen
    puoluesihteeri

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!