Pääkaupunkimme Berliini

2Europas+Capitala+berlin+Rachman+20121023JPG.JPG

, Tervetuloa Berliiniin, Euroopan uuteen pääkaupunkiin, (Welcome to Berlin, Europe’s new capital) on  Gideon Rachmanin kolumnin otsikko ja kuvitus on paljon puhuva.

Pääkaupunki on se paikka, jossa päätöksiä tehdään. Ja niin se nyt on, että Kreikan Eurossa pysyminen ratkaistaan Berliinissä. Saako etelä lisää apua, on sekin on viime kädessä Berliinin käsissä. Kuka neuvottelee IMF:n kanssa, sekin on Berliini. Muut ovat pudonneet pelistä: Iso Britannia on ulkona, Espanja ja Italia vaikeuksissa. Ranska voi joutua taloutensa kanssa ongelmiin. Jäljelle jää Saksa. Ja niinpä viime aikoina myös saksalaiset puhuvat entistä avoimemmin saksalaisesta Euroopasta entisen eurooppalaisen Saksan sijasta.

Rachman lopettaa juttunsa kuitenkin Berliinin ulkoisen olemukseen viitaten jännästi

  • Ongelma -  jos on ongelma – on se, että elämä Berliinissä on liian makeaa.  Saksa on hyvinvoiva ja Berliini on miellyttävä ja muodikas kaupunki. Kreikan ja Espanjan vaikeudet tuntuvat kaukaisilta. Irrallaan muusta Euroopasta enemmän kuin vallan tahto ovat syynä siihen, että Berliini on omituinen Euroopan pääkaupunki.

Mahtipontisuus ei ole siis silmäänpistävä ominaisuus. Siihen on tietenkin historialliset syyt eivätkä saksalaiset ole tyhmiä. Jos heillä kansakuntana on narsistisia taipumuksia, ovat he yhtä ovelia, kuin yksilönarsistikin; he osaavat käyttäytyä sen peittää. Ja nyt kysymys kuulu, mihin suuntaa valtakunta kehittyy yhtäällä ja toisaalta miten Ranska hoitaa osansa. Molemmissa päävaihtoehdoissa Saksan on yritettävä olla siedettävä. Jos Euroalue hajoaisi, tarvitaan kahdenvälisiä suhteita ja jos se taas kuten uskon pysyy pystyssä tarvitaan monenvälisiä suhteita.

Pieniä maita ei mainittu. Se on tyypillistä. Mutta monikeskisyydessä pienilläkin on kokoaan suurempi painoarvo. Ja tässä asetelmassa tämän yhteisen Euroopan koossa pysymisessä tarvitaan liimaa  tai laastia, joiden avulla isommat kappaleet kuhmuineen sopivat yhteen. Siinä on tehtävämme ollut ja on jatkossakin, sanoo Soini mitä tahansa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!