Pitkä telegrammi

Telgrammi1946stephens20150220.JPG

Liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhuvat strategisesta kärsivällisyydestä. Joskus se näyttää tarkoittavan, että kärsivällisyys on strategian korvike. On itsestään selvää sanoa lännen on löydettävä tapa elää yhdessä Putinin Venäjän kanssa ja selvittää  mitkä asiat ovat rinnakkaiselon kannalta tärkeitä. Kennan tuotti suunnitelman  olla Neuvostoliittoa vastaan käynnistämättä sotaa. Tämä on sitä, mitä nyt tarvitaan. Se alkaa strategiasta päättämällä.

Philip Stephens, jonka kolumnista yllä oleva lainaus muistelee kuuluisa"pitkätelegrammia", jonka lähettiYhdysvaltain Moskovan lähettiläs George Kennan helmikuussa1946 .Siinä kartoitettiin Neuvostoliitonmotiivitjaaikomuksia, joka loi perustan Amerikan ryhtiliikkeelle, jota kesti kylmänsodanloppuun asti.
Pitkän telegrammin lähetti Suomen EU suurlähettiläs Jan Store. Hän kirjoitti  pitkän arvion Suomen EU politiikan ajautumisesta marginaaliin Vanhasen hallituksen aikana.

Presidentti ja ulkoministeri puhuivat lähettilään telegrammista.
Onko mitään muutosta sen jälkeen tullut, on hyvä kysymys. Pystyykö Suomi vaikuttamaan esim. Saksaan vastaan, jää nähtäväksi nyt kun Saksa ehdoin tahdoin hakee vastakkainasettelua Kreikan kysymyksessä.  Suomen touhussa on itsevarmuutta vain  Alex Stubbin olemuksessa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!