Pitkä kaari

PitkC3A4kaariMRNasta22018.JPG

Naantalin kaupungin tiedotuslehdessä Nasta 2/2018  ollut Mikko Rönnholmin kirjoitus:

Pitkä kaari

”Suomea  ei ole hemmoteltu suurkaupungeilla. Suurimmatkin täkäläiset kaupungit olisivat muissa maissa pikkukaupunkeja, mutta Suomenkin oloissa Naantali on pieni kaupunki. Turun rinnalla Naantalille on käynyt niin kuin aina käy köyhälle rikkaan rinnalla. Se, jolla paljon on, saa entistä enemmän, mutta se, jolla on vain vähän, menettää senkin vähän, mitä sillä on.” Topelius 1875

Naantalin valtuuston vuosijuhla pidettiin tänä vuonna 20 pnä tammikuuta. Samana päivänä 100 vuotta pidettiin Kaivohuoneella Topeliuksen syntymän 100 vuotisjuhla. Se antoi hyvän syyn muistuttaa mistä olemme tulleet.  Historian tunteminen ei ole pahasta.

Sisällissosta Naantalissa 1918

Nyt tätä kirjoittaessani 9 pnä huhtikuuta avaan vintiltämme löytyneen Atte Francken 1918 kalenterin:

9.4.1918 +1 Aukko avoinna salmesta Mikkolan huvilaan.

  • Punainen lippu laskettiin alas klo 9 ip ja punaiset poistuivat yöll

10.4.1918  +1 Erinomaisen kaunis ja lämmin.

  • Auringossa + 23 ja varjossa 11½Illalla yhteinen kokous maistraatin, kaupunginvaltuuston ja Drätselkammaren (so. talousvaliokunnan nykyinen kaupunginhallitus) kanssa.Valittiin komitea valmistelemaan toimia kaupungin järjestyksen palauttamiseksi.

Parin kuukauden punakaartin kapina oli päättynyt. Poikkeuksena muihin kaupunkeihin Naantalissa kunnalliset elimet toimivat entisellään tuona aikana. Järjestys säilyi eikä onneksi väkivaltaisuuksia tapahtunut. Päin vastoin kalenterissa kerrotaan maaliskuun 4. päivältä:

 ½10 turkulaista tuli ryöstämään Naantalin apteekkia, mutta ryöstö estettiin Naantalin punakaartilaisten avulla.

Rymättylän tapaus

Naantalin nykyisen alueen ainoa sisällissodan surmateko tapahtui Rymättylässä, kun kahden turkulaisen punaisen ja kolmen saksalaisen välisessä tulitaistelussa kaatui saksalaissotilas Josef Frick.
Tästä tapauksesta ja vuoden 1918 tapahtumista järjestettiin Rymättylässä esitelmätilaisuus, jossa kuultiin Harri Raittiin valaisevan esityksen lisäksi muistotietoja ajalta. Arvostettavaa historian avaamista. Pitäjähenki elää.

30 uhria

Sisällissodassa menehtyneitä alueellamme oli yhteensä 30. Ainut valkoisten puolella koullut oli Tampereella kaatunut Velkualla kirjoilla ollut Johannes Fagerlund. Punaisen puolella uhreja oli 29: Naantalissa 10, Rymättylässä 16, Merimaskussa kaksi ja Velkualla yksi.
Itsenäisyyden alku oli murheellinen.

Hämmästyttävää kehitystä

Isäni jäämistöstä löytyi kuitti jouluaattona 1917 maksetusta 22 markan verosta.  Se oli 0,5 promillea Naantalin kaikista kunnallisveroista.
Maksamani kunnallisvero on nyt sata vuotta myöhemmin samaa luokka. Isäni joutui tekemään viikon töitä veron maksamiseen, nyt me joudumme paiskimaan kaksi kuukautta. Verotulojen määrä on kasvanut 1400 kertaiseksi. Nykyrahaksi muutettuna koko kunnallisveron tuotto vuonna 1917 oli viime vuonna maksamani veron suuruinen.
Mitattava muutoskin on ollut huimaavaa.

Yhdessä tekeminen

Suomessa ja Naantalissa on otettu sadan vuoden aikana valtavia loikkia - harppauksia. Kaupunki on kasvanut ja saanut elinvoimaa tänne muuttaneista, joiden myötä on tullut uusia ideoita ja ulkopuolista näkemystä. Luojan luomaa ja valtion tuomaakaan emme saa unohtaa. Mutta tärkeintä on muistaa, että suurimmat saavutukset on aikaansaatu yhteisymmärryksen kehittyessä yhdessä tekemällä.
 

Ihminen ratkaisee

Kun vuosisataisen kehityksen puolivälissä tulin valtuutetuksi, oli suurin osa valtuuston miehistä viimeisten sotien veteraaneja ja kaksi vanhinta sisällissodassa mukana olleita. 
Vieläkin silmissäni vilahtelevat henkilöt ja heidän tarinansa. Kanssakäymiset opettivat suhteellisuuden tajua ja kasvattivat ymmärtämään oleellisen. 
Vanhin valtuustotoverini vuonna 1897 syntynytmaanviljelysneuvos Einari Karvetti kirjoitti suruvalittelun yhteydessä vuotta nuoremmasta sähkömies Armas Rönnholmista,

”Erilaisista ideologisista eroistamme huolimatta pidin Armaksesta ihmisenä. Kunnioitin häntä ja arvostin häntä. Ihmisen kunnioittaminen on edellytys kaikelle hyvälle yhteistyölle”

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!