Piketty mukana Kokoomuksn puheenjohtajväittelyssä.

GillesSaez220140529.jpg

Thomas Pikettyn sestseller kirjan Pääoman 2000 – luvulla on sytyttänyt kansainvälisessä keskustelun eriarvoisuudesta.

  • FT:n kritiikkiä hän pitää yksinkertaisesti vääränä. Kirjailijan mielestä FT:ssä esitetyt korjaukset tilastosarjiohin (ja joista hän eri mieltä) ovat useimmiten melko pieniä ja eivät vaikuta pitkän aikavälin kehityskuvaan ja yleisen analyysin.

Pääkriitikon Chris Gilesin kirjoituksessa on muun muassa oheinen käyrästö, joka todistaa, että eriarvoisuus kehitys ei ole sinänsä koskenut rikkainta kymmentä tai yhtä prosenttia. Se on koskenut vain rikkainta promillea ja se nostaa koko joukon osuutta.

Eikö oleekin hyvä peruste; erarvoisuu ei kohdistu vain rikkaimpaan promilleen eikä prosentiin. Hyvä perustelu osoittaa, ettei ole eriarvoisuustrendiä.

Laineet lyövät Suomeen ja Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat saivat hyvin toimitetussa A-studion väittelyssä vastailla samassa yhteydessä nähtyyn professori Pikettyn haastattelun väitteisiin. 
Mielestäni ylimielinen Aleksander Stubb oli heikoin lenkki tässä kääntämällä jutun englantilais-ranskalaiseksi kinaksi ja lausumalla jotenkin kummallisesti nimen. Paula Risikko meni taas Pohjanmaalle. Jan Vapaavuori yritti eniten vastata kysymyksiin yleensäkin ja tuntui jotenkin rehellisesti kokoomuslaiselta.

Arvaan, että saamme jatkossa lukea roppakaupalla kirjoituksia kirjan heikkouksista ja uusia löydöksiä tulee. Jossain vaiheessa sitten suomalainen tuomio aiheeseen vahvistetaan Björn Wahlrooosin objektiivisella lausunnolla.

Olen tätä asetelamaa pohdiskellut kirjoituksia sivulla  sosialidemokratialle mahdollisuuksia antavana. Nyt vaan täytyy osata keskustella. Ei pidä mennä datan lillukan varsiin eikä pidä omaksua sellaisenaan ehdotuksiakaan esimerkiksi verotuksen yksityiskohdista. Nyt on luotava oma linja, joka perustuu eriarvoisuuden vähentämiseen siten, että rikkaimmatkin joutuvat osallistumaan yhteiskunnan rahoittamiseen. Ja tiedätte, että esimerkisi kunnallinen pääomavero olisi askel oikeaan suuntaa. Ceterum censeo!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!