Pienistä puroista suuriin kuntiin

 • Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) puolustaa hallituksen rakennepakettia ja uskoo, että kuntien miljardien eurojen säästöt pystytään keräämään pienistä puroista.
  Virkkunen arvioi Ylen radio 1:n Ykkösaamussa, että esimerkiksi subjektiivista päivähoito-oikeutta rajaamalla säästetään 60-100 miljoonaa euroa. Säästöä syntyy myös karsimalla kuntien ja valtion päällekkäisiä tehtäviä.
  - Kunnilla on hyvin paljon erilaisia lakisääteisiä suunnittelutehtäviä, muistaakseni noin 88. Lisäksi kunnilla on erittäin paljon valvontatehtäviä, joista osa on päällekkäisiä valtion kanssa. Kaikkea tämän tyyppistä on mahdollista karsia ilman, että kuntalaisten peruspalvelut vaarantuisivat.Loppuja säästöjä kootaan kasaan muun muassa työntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia höllentämällä. Virkkusen mukaan asia on ministeriöissä valmistelussa.
  - Tämä vaikuttaa kuntatasolla hyvin paljon työn organisointiin käytännön työssä. Näistä kaikista pienistä asioista on tarkoitus koota sellainen paketti, millä päästään mahdollisimman suureen vaikuttavuuteen. On selvää, ettei meillä ole mitään yksittäistä kuntapalvelua, josta voitaisiin noin vain luopua säästömielessä.
  Kuntien budjeteista yli puolet kuluu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen. Virkkunen myöntää, että suurimmat säästöpaineet kohdistuvat sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä näihin palveluihin.
  Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen arvioi Yle Uutisille perjantaina, että hallituksen säästökuurissa joudutaan merkittävällä tavalla puuttumaan nykyisiin palveluihin. Kietäväisen mukaan hallituksen suunnitelmat ajavat myös kunnat tuntuviin veronkorotuksiin.
  Hallitus suunnittelee rakennepaketissaan, että yksi miljardi säästyy kuntien tehtäviä ja velvoitteita purkamalla. Toinen miljardi taas saadaan täyteen veronkorotuksilla ja tuottavuutta parantamalla.
  Yle 2.9.2013

Kun kuntien menot ovat noin 46 miljardia euroa, niin kaksi miljardia on siitä 4.3 prosenttia . Naantalin kohdalla se olisi n. 5.9 miljoonaa euroa. Jos potti jaetaan siten, että valtio ottaa hoitaakseen tai jätetään hoitamatta puolet eli yhteensä yksi miljardia, niin sen jälkeen jää jäljelle pienistä puroista koottava miljardi eli 2,2 prosenttia, mikä Naantalin kohdalla suhteellisesti tarkoittaa 2,9 miljoonaa euroa. Veroina se on vajaat yhden prosenttiyksikön korotus, sillä pienistä puroista säästöjen saaminen tarvitaan omien alijäämien kattamiseen.

Tämä on tiukkaa, mutta ei tietenkään mahdotonta. Veroruuviahan voi kiristää ja siten aikaansaada tavoitteen mukainen tulos. Mutta onko se oikein, että varat kerätään kunnallisverona, joka on vastoin kummankin päähallituspuolueen linjaa: Kokoomus sanoo ei tuloveroille ja SDP puolestaan tasaveroille. Kunnallisvero on kumpaakin noista. Kunnallinen tasatulovero, jopa yläpäästään degressiivinen eli suhteellisesti laskeva. Kotimaiselle kysynnälle se on myrkkyä.

Kun kuntaministeri sanoo, että säästöt tulevat pienistä puroista. Näitä puroja pitäisi aktiivisesti kunnissa  etsiä. Nyt kuitenkin hallitus on kuormittanut päättäjiä ja virkamiehiä kuntarakenteiden selvityksillä. Eli aika menee ihan väärään ja turhaan asiaan. Ihan yhtä turhaan kuin samppanjapullojen avaaminen pakkoliitosten kunniaksi. Tyhmää.

Ps. Valopilkku eikä pieni sellainen oli eilen puhemies Eero Heinäluoma, joka näkee metsän puilta ja joet puroilta, kun sanoo sen , minkä kaikki tietävät, että pakko ei sovellu juurikaan mihinkään muuhun kuin vanhaan vitsiin köyhän kuolemasta tai sitten luhistuneen reaalisosialistisen järjestelmän tukipilariksi.  Jospa eduskunta ryhdistäytyisi ja ryhtyisin miettimään asioiden hoitamisen todellisuutta ja irtaantuisi noiden mielikuvia ja prosesseja rakastavien nuorten leijonien haavemaailmoista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!