Pieni ajankuva Britanniasta Suomeen heijastuen

OutopitkC3A4Labourinkuolema20170212.JPG

10 helmikuu 2017 FT:ssä: Matthew Engel: Olemmeko todistamassa outoa, pitkittyvää Työväenpuolueen kuolemaa. 

Matthew Engel toteaa puolueen  kamppailevan Stoke-on-Trent:ssä   tämän yksinkertaisin kysymyksen kanssa.

Ennen kuin lähdin kotiin, Chris Lee, Labour-puolue tiedottaja Stoke-on-Trent Keski vaalipiirissäni selväksi että Financial Times eivät saisi haastattelu ehdokkaita  tässä kuussa järjestettävissä täytevaaleissa. Myöskään voisivat seurata heidän (canvassers) ovelta ovelle kampanjaa kaduilla.

Sisäänpäin kääntymistä ja toivottomuutta, tuli lukijalle mieleen.
Toimittaja selosti asetelmaa ja muutosta ja muisteli myös sotien välistä aikaa ja silloisten liberaalien "kuolemaa". Työväenpuolue tuli tilalle konservatiivien vastapainoksi. Ja nyt kysytään, onko taas sykleissä murrosvaihe.

Kirjoittaja pitää Tony Blairin nousua ja valta-aikaa alkusysäyksenä kehitykselle. Vaikka hän toi toivoa ja loi uskoa uudesta, hän sokaistui valtaan ja erityisesti Irakin epäoikeudenmukaista sota oli käänteen tekevä.

Tässä yhteydessä minulle tulee mieleen kokoomusystäväni Jussi Vaarasen kommentti Irakin sodan syttymisen jälkeen:

” Nyt et voi enää väittää, että sosialidemokraattinen hallitus ei olisi koskaan hyökännyt jonkun toisen maan kimppuun.”

Se silloin häiritsi ja pisti miettimään, että niin todella pääsi käymään. Ja vaikka voimme keksiä toimelle selityksiä, se ei perusasetelmaa muuta. Se oli vastoin vakaumustamme.

Kun me aikoinaan kelpomies Antti Kalliomäen ollessa valtionvarainministerinä hyväksyimme omaisuusveron poiston, tapahtui se työmarkkinarauhan ja sopimusyhteiskunnan pelastamiseksi. Mutta se oli väärin.

Toimittaja Engelin juttu päättyy:

Mutta ehkä ainakin Työväenpuolue Labour alkaa ymmärtää kysymyksen, joskaan ei vastausta. " Brexit kansanäänestyksen aikana olen kuullut äänestäjiltä tämän saman monta kertaa,", sanoo Rob Flello, naapurivaalipiirin  Stoke Southin kansanedustaja.
"Me tiedämme, että menetämme, jos jätämme EU", sanoivat he ." Mutta tuntuu siltä kuin ei olisi mitään menetettävää ".

Tähän on vahvaa analogiaa mihin tahansa demokraattiseen maahan. Donald Trump saa valehdella häntä toivottomuudessaan uskovien mielestä.
Ei kukaan todella uskonut, että Veikko Vennamo poistaa puolessa vuodessa työttömyyden, Mutta hän oli syrjäytyneiden puolelle. Kaikki ymmärtävät, että Timo Soinin  Missä ongelma siellä EU ei ole edes selitys, mutta se kelpaa hädässä olevalle oljenkorreksi.

Tämän kaiken pyörityksen keskellä on pidettävä kiinni perusarvoista ja tehtävä politiikka omien periaatteiden mukaisesti, ja vaikka toivottomuus tahtookin ottaa yliotteen, on vain ajateltava, että parempi säilyttää mielen rauha, kuin voittaa väkisin.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!