Pelastus ei tule Moskovasta

Joten mitä pitäisi Pääministeri Tsipras puhua presidentti Putinille? Minun neuvoni olisi kiinnittä huomio säähän ja urheiluun ja palata nopeasti kotiin tekemään johdonmukaisen talousstrategian — sellainen, joka ei ole riippuvainen Venäjästä. Itse olisin Kreikan sillä kannalla, että Kreikan tulisi sisällä euroalueen sisällä päästä maksukyvyttömäksi ja että alueen sisällä tuettaisiin Ateenan siirtymäkautta..

Vaarassa on kahdenlaisia virhearvioita. EU voi aliarvioida Grexitin poliittiset ja taloudelliset seuraukset, ja puolestaan kreikkalaiset voivat yliarvioida mahdollisuutensa toimia Venäjän suunnitelma B:n kanssa. Tilanne Vaatii taloudellista diplomatiaa estää katastrofi, joka syntyisi molemmin puolin virheellisesti.
Molemmin puolisen virhearvioinnin seurauksena syntyvän katastrofin estämien vaatii vakavaa taloudellista diplomatiaa.
Wolfgang Münchau FT:ssä otsikolla: Tsipras ei löydä Moskovasta pelastusta.

Kreikkaliset visiteeraavat New Yorkissa ja Moskovassa ja Kiinan suunnaltakin on apua haettu. ”Hädässä ystävä tunnetaan” ei ihan sovi tähän yhteyteen, sen sijaan kysymyksen soisi olevan, että kaikki vaihtoehdot on tutkittava ennen ratkaisua. Ikävintä olisi, jos Kreikan talouden ongelmilla sotkettaisiin jo riittävän kimurantteja kansainvälisiä kuvioita. Luulisi Kreikan oppineen, ettei ole ilmaista lounasta muuta kuin hiirelle loukussa.

Suomen vaalitilannetta Kreikan suhteen  on analysoitu ja päädytty siihen, että matalalla profiililla mennään joa Kokoomuksessa, mutta varsinkin Keskustassa, jossa menneisyyden Vanhasen ja Kivimäen hallituksen teot painavat. Demarit mielellään ylpeilevät sillä, että linja muuttui Urpilaisen aikana. Soini tietenkin on puhdas kuin katolisen omatunto ripin jälkeen.

Kaikkien hallitukseen aikovien ongelma on jatkossa kuitenkin, että Suomi joutuu tämän asian ratkaiseman Kreikka-kysymyksen eikä mitään ilmaista mallia ole tarjolla.
Toistan aikaisemman: Älkää johtajat hyvät murentako lisää politiikan vähäistä arvostusta antamalla hätäpäisiä lausuntoja.

Aku A kommentoi alla pohdiskelevasti ja lopuksia hän mainitsee talouspoltiikan keskustelijoista Sixten Korkmanin laajempialaisena. Lue aiheeseen liityen kirjoituksia palstalta juttu Veroja ei makseta verojen maksamiseksi

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!