Partalansaari on suurempi kuin Otava

Sulkavansuursoudut2018.JPG

Sulkavan Suursoudussa kierretään vastapäivään Partalansaari, joka on sisävesien pinta-alaltaan neljänneksi suurin 170 neliökilometrin suuruinen saari. Merialueen viidenneksi suurin Rymättylän ja Merimaskun yhteinen Otavan saari on 105 neliökilometrin suuruinen. Partalansaaren erikoisuuksia on se, että Partalansaarelta löytyy 80 järveä ja jopa pieni koski.


Idean soudusta esitti venerakennusmestari Kauko Miettinen ja ensimmäisen kerran Partalansaari kierrettiin vuonna 1968, jolloin pienvenesoutajia oli 36.
Soututapahtuma monipuolistui ja kynnys osallistua mataloitui, kun vuonna 1973 tarjottiin kaksipäiväistä retkisoutua yöpymismahdollisuudella. Suurin kasvu soutujen osallistumisessa tapahtui vuoden 1984 jälkeen, kun soudut saivat uusia osallistujia kirkkoveneiden porukkahengen siivittämänä.
Enimmillään 10.224 osanottajaa oli vuonna 2003, tuolloin huippuvuonna soutujen aikana  alle 3.000 asukkaan kunnassa kävi  yli 30.000 vierasta!
50. juhlasoutuun vuonna 2017 osallistui 4.300 soutajaa ja tänä vuonna 3200 yhteensä 50 vuoden historian aikana on soutuihin osallistunut 224.000 soutajaa.

Tapahtuman kehitys noudattaa  tällaisten massatapahtumien kulkua. Kun tapahtumaan liittyy sopivaa erikoisuutta, tulle siitä kuuluisa. ”Kova juttu”, kehuvat kaverit, niin miksipä ei mentäisi kokeilemaan omia rajoja. Tapahtuma kasvoi äärirajoille, joka vaikeuttaa järjestämistä ja jonka jälkeen osallistujien joukoista väsyvät satunnaisemmat turistit ja jäljelle jäävät kuntourheilijat, joiden määrä tällaisessa lajissa on rajallinen. 

Tapahtuma on tärkeä muuttotappiosta kärsivälle Sulkavalle ja niinpä soudun oheistapahtumiin satsataan ja toivotaan siitä vetoa paikkakunnalle. Sulkavalle on rakennettu vuonna 2003 EU:n tukema soutustadion, jolle toivotaan muutakin käyttöä.

Tätä juttua on korjattu 10.7.2018 ja soutuun osallistumisesta on Mikko Rönnholmin juttu kirjoituksia palstalla.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!