Pakkoliitos ei ole läpihuutojuttu

Suomen Kuvalehden verkkosivuilla on mielenkiintoinen haastattelu, jossa todetaan suulla suuremmalla,
”Kuntien pakkoliitokset eivät ole valtioneuvostolle läpihuutojuttu”, Sanoja Kuntaliiton johtava lakimies Kari Prättälä. ”Eivät varsinkaan kuntauudistuksen tähänastisen valmisteluprosessin jälkeen”, on hänen jatkoperustelu

  • Prättälän mukaan valtioneuvoston toimivallan laajentaminen kuntien liittämiseksi pakolla yhteen on raskas prosessi, joka edellyttää avoimuutta lainsäädännön valmistelussa ja hyvää hallintomenettelyä sen jälkeisessä päätöksenteossa.

  • ”Jos ajatellaan nimenomaan tätä kuntauudistusta, keskustelu pakkoliitoksista tulee nyt aivan liian myöhään. Valtioneuvostolle on mahdollisuus säätää toimivalta pakkoliitoksiin. Kuntaraja ei nauti perustuslain suojaa. Mutta menettelyn tulisi olla avoin, läpinäkyvä ja huolella valmisteltu”, Prättälä sanoo.
  • ”Optimimenettely olisi sellainen, että parlamentaarisessa valmistelussa pohdittaisiin uudistuksen toteuttamisen kaikki eri keinot, myös valtioneuvoston toimivallaan laajentaminen. Kunnat tietäisivät alusta alkaen uudistuksen askelmerkit, mahdolliset yhteistyövaihtoehdot ja valtioneuvoston ohjauskeinot. Uudistamiselle varattaisiin riittävästi aikaa ja menettely olisi avoin.”
  • ”Jos on tarkoitus, että kunnat saavat ensin selvittää itse liitosvaihtoehdot kaupunkiseudulla rakennelain aikataulun puitteissa, ja jos sen jälkeen valtioneuvosto asettaisi erityisen selvittäjän, mikäli liitoksia ei ole tulossa, johonkin väliin pitäisi kai kunnilla olla oikeus järjestää kansanäänestyskin? Jos ajatellaan, että päätökset asiasta tulisi olla huhtikuun 2014 alkuun mennessä, aikataulu tuntuu erittäin kovalta.”
  • Prättälä muistuttaa, että kunnilla on oikeus valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Voi olla, että nykyinen hallituskausi ei riitä tähän kaikkeen ja vastaan tulevat jo seuraavat eduskuntavaalit.
  • Ongelma pakkoliitoskeskustelussa ei Kari Prättälän mukaan ole niinkään paljon juridiikassa kuin kunta-valtio-suhteen uskottavuudessa.

Hiljattain valtiovarainministeriön kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajalan johtama Kaupunkiseutujen tuki -työryhmä jätti raporttinsa, jossa se suosittaa valtioneuvoston toimivallan laajentamista suurilla kaupunkiseuduilla, mutta tähän joukkoon ei kuulu pääkaupunkiseutu.

"Jos pakkoliitoksia ei aiota toteuttaa pääkaupunkiseudulla, vaan siellä katsotaan mahdolliseksi metropolihallintovaihtoehto, miten pakkoliitoksia perustellaan kansantaloudellisesti vähemmän merkittävillä kaupunkiseuduilla? Miksi siis Turun ja Tampereen kaltaisilla kaupunkiseuduilla ei kelpaisi jonkinlainen seutuhallintomalli?", kysyy Suomen Kuvalehden toimittaja jutun lopuksi.

Hyvä haastattelu ja hyvä kysymys. Mutta me tiedämme, että hallituksen kannanotosta huolimatta muita kuin kuntaliitosmalleja ei ole hyväksytty.
Asiasta saimme yliolkaisen vastauksen kun Päivi Laajala joukkoineen kävi pupumassa ja kuulemassa meitä. Hän tokaisi hallituksen kannanoton olevan vain pöytäkirja merkintä, eikä se kuulu heidän selvitettäviin asioihin. Hän tarkoitti siis, että hallituksen enemmistön kannanotto ei sido superministeri Henna Virkkusta.

Huomenna sitten tulemme saamaan hallituksen vastauksen. Nyt on kysymys mielen vallan ja mielivallan kamppailusta. Toivottavasti demarit tietävät, mitä tekevät.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!