Pakastui ja pakkaantuu

KirkkopalaaA20160116.jpg

Palataan normaaliin arkeen ja katsotaan Maskuun tai Maskusta

Härkäviikkojen iloksi on tullut talvi- ihan vanhanaikainen. 20 sentin jää on mahdollistanut luistelu-urien auraamisen, joka on hieno naantalilainen pikku juttu.  Jäällä liikuttaessa näkymät ja etäisyydet muuttuvat, omalla tavalla pakkaantuvat.
Maskukin on paljon lähempänä kuin Rymättylä.

Jotenkin jäidenaikana miksei soutukeleilläkin on sellainen yhteenkuuluvuuden olo. Pappilan lahdesta on suora yhteys aina Lemun lahdelle ja Naantalin aukolta Askaisiin.

Tilanne muuttuu Naantalin Maskun yhteyksien osalta oleellisesti kun mennään nykyaikaisiin kulkulaitoksiin ja tieverkkoon. Vt 8 pitkin Maskun Rivieralta pääsee Turkuun samassa ajassa kuin Naantalin vanhan kaupungin rannasta luistimilla Maskuun.
NaaMa kuntien asukkailla on vielä pari viikkoa kertoa mielipiteensä selvitysmiesten ehdottamaan liitosasiaan. Eihän kaikkien tarvitse kaikkea sanoa, mutta olisi hyvä jos sanottaisiin edes jotain. Sekin voisi olla kanta: Samantekevää tai EVVK. Jo ennen määräajan umpeen menoa rohkenisin arvella, että vähäiset lausunnot ovat välinpitämättömyyttä enemmän tai sen yhdistettyjä kannanottoja sen puolesta, että asia kuuluu edustajiksi valituille: Asian perehtymisen, arvioinnin, ja päättämisen tuska on valtuustojen velvollisuus.

Turku keskeisyys on ymmärrettävää, mutta

Maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteistyösopimus (MAL) valtion viranomaisten kanssa on lausunnoilla kunnissa. Asiakirja on hyvin Turku keskeinen pääosin aiheesta. Sopimisella ei ole suurta merkitystä siksi, että valtion panokset puuttuvat. Raha kun tuppaa ratkaisemaan ja sitä ei näillä papereilla jaeta. Vaikka hyväksymekin Turn kehittämisen tärkeyden,  on paperissa  kuitenkin selvää ylenkatsetta Naantalin hankkeita vastaan. Näyttää taas kerran unohtuvan, että  Naantali on voimavara seutukunnalle ja maakunnalle. Sen merkitystä ei ole viisasta muidenkaan vähätellä. Siksi Naantalin liikenneratkaisut kuuluvat ykköskategoriaan niin ulkomaan liikenteen, teollisuuden kuin matkailunkin kannalta.

Vihdoin valaistumista

On ollut ilo havaita Turun yleiskaavoituksen, kaavoituksen ja rakentamisen keskustavetoisuus ja tiivistämisen trendi. Tästä on tullut puhuttua koko tämän vuosituhannen ajan ja lopultakin lamput syttyvät maakunnan pääkaupungissakin. Turulla ei ole maapulaa ja Turun menestyksen esteenä eivät ole olleet kehyskunnat vaan päinvastoin. Nyt näyttää kokonaisuus olevan hallinnassa, kun Turku tekee ja vetää eikä valita. Kehyskuntien on huolehdittava leiviskästään; siinä tekemistä siellä eikä vähiten täällä Naantalissa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!