Paavo Pensamo 1925-2017

APaavojaMaikkiPensamo1984.jpg

Paavo Pensamo 1925-1991

”Komeat hautajaiset. Manu oli viimeinen presidenttini”, sanoi Paavo Pensamo helatorstain jälkeisenä perjantaina terveyskeskuksen vuodeosastolla. Sairaus ei antanut periksi ja kuusi päivää myöhemmin toukokuun viimeisenä päivänä 91 vuotiaana hän sammutti elämän liekkinsä.


Paavolla oli harvinainen taito laukaista tilanteita nokkelilla ja hauskoilla sanakäänteillä. Muistan vain kerran läsnäolijoiden hymyn hyytyneen. ”Minulla ei ollut kultaista nuoruutta, sanoi Paavo, kun tuolla laululla hänen mennyttä 90-vuotispäivää muisteltiin, ”minun nuoruuteni alkoi vasta sodan jälkeen”, lausu kunniaveteraani.
Ja syy oli harvojen tiedossa; Paavon isä oli yksi Krondstadtin kapinasta 1921 Suomeen 8.000 selvinneestä ja yksi Suomeen 2.000 jääneestä. 1920-1930 luvut eivät olleet sieltä suunnalta tulleille helppoa aikaa.

Huolimatta menneestä Paavo varttui ja vahvistui. Tallirengin apulainen lähti ennen asevelvollisuusikää sotatoimiin ilmavoimiin, josta ajasta häntä haastateltiin tänä vuonna Suomi 100 vuotta sarjassa. Hän oli Suomen puolustaja.

Lapin sodan päätyttyä nuorukainen suoritti veturinkuljettajan tutkinnon. Hänen raiteensa johtivat kuitenkin entisen isännän Einari Karvetin johtaman LSO:n kylmäkoneasentajaksi. Nesteen tulo 60 vuotta sitten veti ammattimiehiä ja niinpä Paavosta tuli jalostamon laitosmies aina eläkkeelle siirtymiseen asti.

Sosialidemokratia tarvitsi Paavoa ay-toimintaan ja politiikkaan. Pitkäaikainen pääluottamusmies oli arvostettu omien työtovereiden ja ”vanhan  hyvän ajan patruunahenkisen” Nesteen johdon keskuudessa. Paavon nousi oman Kemian liittonsa valtuuston puheenjohtajaksi. Hän oli isänmaan pelastaja ja rakentaja.

Nykytermein sanottuna sosiaalisesti lahjakas ja hyvin verkostoitunut maltillisen työväenliikkeen Paavo imaistiin kymmeniksi vuosiksi Naantalin kunnalliselämään.  Paavo Pensamo oli kaikkein keskeisimmissä kunnallisissa luottamustoimissa valtuustossa, sen puheenjohtajistossa ja kaupunginhallituksessa neljännesvuosisadan. Paavon selvät näkemykset ja hyvä itsetunto tekivät hänestä luontevan kaikkien kanssa toimeentulevan ystävän. Hän oli Naantalin kehittäjä.
 

Paavon onneksi lääkintälottana Naantaliin tulleen ja Kalevaniemen parantolan lastenhoitajan Maikin tiet yhtyivät ja he muodostivat 1950 alakneen lujan yli 60 vuotta kestäneen liiton. Yhteiset harrastukset ja yhteenkuuluvaisuuden iloinen henki ovat Pensamoiden tunnusmerkkejä. Paavoa jäävät kaipaamaan hyvin läheiset lasten, lasten lapsien ja lasten lasten lapsien muodostamat laajat perhekunnat.

Huomaavainen ja - kaveria ei jätetä - hengessä toimiva Paavo poikkeisi kerran tavoistaan.  Maikin ohjauksessa olimme Naantalin kylpylän 100-vuotiskavalkaadin tanssiryhmässä. Paavolle määrättiin tsaarin everstin komea uniformu, jota toinen ryhmässä mukana ollut innokas reservin upseeri himoitsi. Poikkeuksellisesti Paavo ei antanut periksi, kuten viisaimmilla yleensä oli tapana. Niin oli oikein.

Paavo teki vuosikymmenet iltaisin ilman koneiden apua uria ja latuja harrastajille. Hän harrasti pitkiä hiihtomatkoja, patikointia ja pyöräillyä Suomessa ja Euroopassa. Yhteen laskien maapallon ympärysmitta ei riittäisi oli yhteinen  arvelumme. Ja mikä parasta; hän osasi vetää muita mukaan. Oivallinen ohje kuului: Hitaasti kiiruhtaen vaikeudet voitetaan.


Vertaansa vailla on Paavon vapaaehtoinen vuosikymmenien mittainen veteraanityö. Monet muistavat hänet satojen hautajaisten veljesvartion vetäjänä ja veteraanijuhlien organisaattorina. Veljeä ei jätetty- ajattelu vei hänet paikallisiin ja piiritasonjohtotehtäviin.Tampereen itsenäisyyspäivän juhlissa presidentti istui Paavon pöytään.
Tämän vuoden  hänen viimeisen veteraanipäivän vietossa olivat pääroolissa nuoret. Niin Paavo oli toivonut.

Yhteen kuuluvaisuus ja yhteisvastuu tarkoittivat Paavolle toimintaa. Tulevaisuudesta huolehtiminen oli hänelle arkipäivää ihan viimeisiin vuosiin asti. Maikin kaipaus ja kunnostaan hyvää huolta pitäneen Paavon voimien ehtyminen valmistelivat häntä maallisen vaelluksen maaliin.
Mielessäni näen Paavon omenapuun ylimmällä oksalla lähellä taivasta.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!