Paalupaikalta puolueen johdolla paikallisesti

PuoluekannatusHS20170219.JPG

Sdp on pitänyt asemansa Suomen suurimpana puolueena. Sdp:tä ilmoitti kannattavansa 21,6 prosenttia suomalaisista.
Jos Sdp:n puoluekokouksen 4. helmikuuta tekemä päätös Antti Rinteen valinnasta puolueen puheenjohtajaksi vaikuttaa suuntaan tai toiseen Sdp:n kannatukseen, tässä kyselyssä se ei vielä näy. Haastatteluista vain neljäsosa tehtiin valinnan jälkeen.
Sdp oli kuitenkin puoluekokouksen ympärillä paljon julkisuudessa. Kiinnostus puolueeseen pysyi yllä, kun puheenjohtajaehdokkaat esittelivät linjauksiaan. HS 19.2.2017

lasikkapista päättelen, että SDP:n puoluekokouksen tarina oli positiivinen, jossa puheenjohtajan selvä valinta näkyy Antti Rinteen otteissa; hän pärjää haastatteluissa paremmin.
Mutta arvelen muiden valintojen ja nuorten esiin nostamien asioiden ja eläkekysymyksen tyylikkään ratkaisun olevan puolueelle hyväksi. Joten rohkenen veikat, että tältä pohjalta -paalupaikalta-  lähdetään kuntavaleihin.

Hallituksen seinäänajot, kuten Antti Rinne niitä luonnehti, ovat jatkuneet. Pikkujuttu fiskaalisesti oli moottripyörä ja venevero. Siihen kompastui Timo Soini. Uho luksuskuunareiden veroista osoittautui suutariksi ja kateelliset kannattajat näkevät Soinin miehenä, joka ei pysty koirakaan taluttamaan. Tämä syö miestä ja hänen hevosekseen kuvaamaa puoluetta.


Samaan aikaan julkisuuteen tuli Kunta-alan kehittämissäätiön tutkimus äänestyskäyttäytymisestä.


Oheinen grafiikka kertoo paljon - ehkäpä jonkinlainen yllätys on yleispolitiikan suuri paino,  arvot ja vakiintunut tapa. Protestiääniäkin ja vaihtelunhalua ilmenee, mutta ei ratkaisevasti eivät kavereidenkaan puheet näytä painavan, ei edes ehdokasasettelulla ole suurta merkitystä.
Mutu-tuntuma vahvistaa näitä linjoja. Laaja ehdokasasettelu aktiovi siis saa liikkeelle ja tietenkin on paikallisia tekijöitä, joilla on merkitystä.

Melko usein kuulee sanottavan, että emme halua sekaantua valtakunnan politiikkaan - paikallinen näkökulma on tärkeämpää. Tai sitten päinvastaiseen suuntaan, että turha täällä on mitään tehdä, kun yelispolitiikka ja puolueen johto ratkaisee kaiken.
Puolueet ovat jäsenistöjen luomuksia ja niiden johtamiseen voi vaikuttaa yhtäältä ja toisaalta paikallinen toiminta antaa kuvan puolueesta ja sillä on myös linjavalintoihin vaikutusta. Siis kysessä vuorovaikutteinen aparaatti, joka vahvistuu yhteisin ponnistuksin

Toteutetulla politiikalla on vaikutusta, mutta sitä tahallaan sotketaan siten, että se näkyy puolueiden ehdokkaiden sisäsisenä vaihtamisena. Äänestäjät eivät huomaa tai eivät tiedä, että puolueiden kannanotot ja ryhmäpäätökset ratkaisevat.
Arvelen, että Naantalissa esimerkiksi yleiskaavan rantojen ja puistojen rakentaminen vaikuttaa, mutta monet luulevat asian korjaantuvan vaihtamalla puolueiden sisällä ehdokkasta. Vaalijärjestelmämme on sellainen, ettei saa mitä tilaa: Lammasluodon vastustajan ääni meneekin rantojen rakentamista ajavalle puolueelle.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!