Onko talletuspako Kyproksen verotempun seurauksena?

Euroopassa on talletuspaon riski kirjoittaa Wolfgang Münchau 17.3.2013 FT:ssä.

Ensin hän selittää, että tarvitaan tällainen tukan leikkuut säästöihin, jotta saatiin lainasumma Kyprokselle painumaan 17 miljardista 10 miljardiin euroon ja toiseksi, että ei riittänyt, että olisi leikattu vain vain suurimpia säästöjä, vaan nyt iskettiin kaikkiin ja samalla menetettiin luottamus siihen, että pankkisäästöt ovat turvassa ja turvaajana on valtio.

TV:ssä  näytettiin kuvia Kyproksella pankkiautomaateista rahaa nostavista kansalaisista, ja niinpä  on esitetty kysymys mikseivät ihmiset olisi peloissaan niissä maissa, joissa tiedetään, että valtiot eivät pysty talletussuojaa hoitamaan. Wolfgang Münchau selittää, että vaikka Kyproksen säätöistä perimä vero on muodollisesti varallisuusvero, on se kuitenkin tosiasiallisesti säästöjen leikkaus (haircut). Ihmiset, jotka lukevat lehtiä ja seuraavat telkkari tekevät johtopäätöksi tai ainakin voivat tehdä ja näin talletuspaon mahdollisuus on olemassa. Onhan nostorajoituksia ja onhan hankalaa viedä rahaa muihin maihin, mutta ei se ole riittävä este paolle, jos se on käynnistyäkseen. Seuraavat viikot ratkaisevat.
Mekin mustamme E-säästökassojen tapauksen:Ihmiset reagoivat hetkessä. Nyt ollaan sen hetken kynnyksellä, jolloin ratkaistaan tehtiinkö Kyproksen kohdalla läpimurto rikkaiden kukkarolle tai karhunpalvelus piensäästäjille. Me kaikki ilolla ajattelemme, että oikein venäläisille rahanpesijöille ja muille suursäätäjille, kerrankin menettävät jotain, mutta miten onkaan se kuuluisan mökin mummon laita siellä ja täällä? Puhumattakaan eurosta!

Nyt hyvät neuvot ovat tarpeen ja vielä enemmän vaaditaan nopeita toimenpiteitä, joka suojaisi tavallisia tallettajia kaikkialla ja estäisi uuden suuren murheen syntymisen.

Ps. 

Kyproksen parlamentti käsittelee tehtyä ehdotusta. Läpimenosta ei ole varmuutta, kun presidenttikin on pitänyt oikeutettuna vaatia pienempien tallettajien armahtamista perusteltuna. Vladimir Putin on puolestaan pitänyt esitystä epäreiluna , ammattitaidottomana ja vaarallisen tehtyä ehdotusta. Mikä ihme se sitten on, kun tiedetään, että venäläistä rahaa on pankeissa yli 30 miljardia euroa.

Reijo Paananen viestitti heti sovun synnyttyä, että tukiehdot ovat kaikkien aikojen  kovimmat sijoittajille. Kaiken lisäksi Suomi eli Jutta Urpilainen  oli aloitteellinen ja aikaansaapa suuren naapurimme mukaan vetämiseksi. Näin Paajanen:

  • Sovun lopputuloksena sijoittajille tulee raskaat menetykset, kun erityisesti suurtalletuksiin kohdistetaan progressiivinen vero. Myös pankkien omistajat joutuvat maksumiehiksi, samoin pankkeihin sijoittaneet kärsivät tappiot.
  • Yön viimeisessä väännössä valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sai tuen ehdoksi rahanpesuepäilyiden perusteellisen selvittämisen. Tämäkin tulee tukemaan epäilyttävien piirteiden poistamista Kyproksen rahamarkkinoilta.
  • Suomi on ajanut alusta alkaen Venäjän mukaantuloa. Tämä kanta saatiin läpi, ja nyt käynnistetään neuvottelut niistä muodoista, joilla Venäjä osallistuu paketin rahoittamiseen.TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!