Onko Raision ja Naantalin pitkä kumppanuus koetuksella


Naantali on perustettu Raision Ailoisten niemelle. Ja aikoinaan köyhiä naantalilaisia on lohdutettu, että mitäs siitä, kun Raisio on rikas. Ja sittemmin olemme yhdessä ratkaisseet vesiongelmia ja saaneet Nesteen jalostamon. Kun Turulla oli viime vuosisadan lopulla  pallo hukassa, Raision oli seudun asumisen veturina Naantali sen apuna. Raisio on ollut rohkea kaupallisten palvelujen maankäytön järjestäjänä ja siten työpaikkojen luojana. . Naantali  on puolestaan hoitanut satamaa ja energiateollisuuden edellytyksiä ja erityisesti kesällä myös vapaa-ajanvieton tarjonta on ollut Naantalin kontolla. Siis ihan hyvää toisiaan täydentävää toimintaa.  Olemme myös yhdessä puolustaneet itsenäisten kaupunkiemme oikeuksia idän uhkaa vastaan. Hyviä kumppaneita olemme olleet

No sitten vielä ihan pieni johdatus nykyiseen.
Naantalissa toimi sodan ajoista alkaen Naantalin Emäntäkoulu. Koulua ylläpitävä yhdistys, jotka johti isäntien isännän emäntä raisiolainen Maija Haavisto, jonka kanssa Naantali sopi koulun jatkosta.
Toinen yhteys löytyy siitä, että ensi vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Raision Yhteiskoulu aloitti NYK:n tiloissa ja yhteisenä rehtorina Kurt Enkola.

Nyt Emäntäkoulun jatkaja Naksola on Raseko-kuntayhtymän osana. Kuriositeettina todettakon, että Raisiolla on tällä hetkellä Naantalista tullut lukion rehtori. Eli ihan mukavasti on toimittu yhtiestyössä tälläkin saralla.

Nyt kuitenkin tuli yllättäen ja pyytämättä saimme silmillemme ehdotuksen, että Raseko keskittää toimintansa Raisioon ja Naantalin yksikkö lopetetaan. Perustelut ovat tutut valtion säästöt. Koulun johdossa oleva rehtori on tehnyt lasten kasvatuksen käsikirjan kiristys-lahjonta linjan mukaisen ehdotuksen: Ellei yksikköä suljeta, joudutaan leikkaamaan opetuksesta.

Ja tämä kaikki pitäisi ratkaista nopean ja kovin yksipuolisen valmistelun perusteella ja siten, etteivät osakaskunnat ehdi esityksiin kunnolla perehtyä ja tilanteessa, jossa koululla ei ole selkeää strategiaa tulevaisuudesta eikä ainakaan meille kuntien päättäjille ole tietoa siitäkään, miten tämä toisen asteen koulutus jatkossa hoidetaan maakunnassa.

Tällaiset rajut otteet ovat tunnettuja yritysmaailmasta ja sieltä, missä toimitaan markkinoiden ehdoilla. Mutta demokraattinen julkinen hallinto ei voi edetä tällä tavalla. Rasekon tapauksessa veitsi on vielä kaukana kurkusta, sillä kuntayhtymä on vakaassa taloudellisessa tilanteessa. Se, että yhtymä on investoinut omiin Raisiossa sijaitseviin kiinteistöihin ei ole riittävä eikä ainakaan reilu perustelu esitetylle linjalle.
Siksi Naantalissa toivotaan, että asiaa valmisteltaisiin kunnolla ajan kanssa kaikki taustat ja tosiasiat selvittäen ja myös vähän menneitäkin muistaen.
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!