Onko perillistemme itsemurha tekeillä meidän toimesta?

EpC3A4eettinenvetoilmastopelissC3A4Wolf20141111.JPG

Maailman suurimmat hiilijalanjäljen tekijät Kiina ja USA asettavat uusia tavoitteita kasvihuonekaasujen vähentämiseksi. Tästä ilmoittivat maiden presidentit Pekingissä.
Kiina yrittää saada päästöt laskuun vuonna 2030. USA taas lupaa vähentää neljänneksen 2005 päästötasosta vuoteen 2025 mennessä. Suomalaiset asiantuntijat pitävät ilmoituksia tervetulleina ja uskovat Kiinan mahdollisuuksiin ja pitävät USA:n tätä vaihetta todennäköisenä, koska hiiltä korvataan kaasulla. Mutta riittäviä nämä toimet eivät ole.

Martin Wolf näkee tilanteen USA.:n vaalien jälkeen vaarallisena. Monet vaalit voittaneista republikaaneista pitää ilmastomuutospuheita humpuukina.  Miksi näin ja miten  kolumnisti tilanteen näkee kuvan mukaiselle synkyydellä

Mitkä sitten ovat todellisia syitä? Ensimmäinen on ideologinen. Jos hyväksytään suuret maailmanlaajuinen ympäristövaikutukset, on myös hyväksyttävä politiikalle tärkeä rooli muotoiluun markkinatulosten muotoilussa. Ei ole sattumaa, että uskovat laisser faire, vapaaseen markkinatalouteen ovat innokkaimpia ilmastonmuutoksen epäilijöitä.

Toinen ja edellistä tärkeämpi syy on välinpitämättömyys tulevien sukupolvien kohtalosta. Miksi meidän on kannettava ilmaston hillitseminen kustannukset tänään tuntemattomien tulevien sukupolvien puolesta, vaikka niiden joukossa omia jälkeläisiämme ? Loppujen lopuksi välinpitämättömät saatavat kysyä, mitä tulevat sukupolvet koskaan tehneet meidän hyväksi?

Eettinen vastaus on, että me olemme saaneet nauttia esi-isiemme pyrkimyksiä jättää paremmin maailma kuin minkä he olivat perineet. Meillä sama velvoite, vaikka tässä tapauksessa haaste onkin niin monimutkainen. Mutta kuitenkin vahva moraalinen argumentti on se, että on erittäin epätodennäköistä onnistua tukevaisuuden suhteen nykytoimilla. Tuleville sukupolvet, ja jopa monet nykypäivän nuoret, saatavat kirota välinpitämättömyyttämme.. Mutta ei se meitä haitta, vai haittaako ?

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!