Onko Mutti tullut hulluksi

Muttiontulluthulluksi20151026.JPG

Gideon Rachman liittyy monien arvioitsijoiden joukkoon, jotka veikkaavat Angela Markelin kauden päättyvän.

Mutti on tullut hulluksi avatessaan Saksan rajat ja sanoessaan , että kyllä me sen hoidamme.

Rachman arvelee, että kyllä sieltä Saksasta vielä löytyy, vaikka nyt ei ole näkyvissä,  ajan oloon seuraajakin. Ilmeinen odotus on, että CDU säilyttää valtansa. Se taas indikoi sitä, että asetelman arvellaan olevan sellaisen, että muukalaisvihamielisyys saa vapaat kädet Saksassa ja että Merkelin vasemmalla puolella olevat jäävät hän varjoonsa.

Rachman lopettaa kolumninsa:

Riippumatta liittokansleri Angela Merkelin henkilökohtainen kohtalosta ja maineesta pakolaiskriisistä tulee käännekohta. Vuoden 2005 jälkeinen Merkelin kymmenen vuotinen Merkelin kanslerikausi näyttää siunatulta ajalta. Saksa maana on saanut nauttia rauhasta, hyvinvoinnista ja kansainvälistä kunnioituksesta vielä säilyttäen maailman ongelmat turvallisen välimatkan päässä. Kultainen aikakausi on nyt päättynyt.

Tämä saa kyllä kylmät väreet selkäpiihin: Onko Euroopan rajat sulkeutumassa ja onko Välimeren tilanne riistäytymässä?

Merkelin euroalueen koossa pitäminen ei ole ollut onnistunutta, päinvastoin. talouspolitiikassa hän on toiminut Saksan ortoliberaalinen politiikan mukaisesti ja pahentanut Euroopan kriisiä.
Sen sijaan Ukrainassa ja pakolaisasiassa hänen linjansa on Euroopan tasolla ollut järkevä. Hänen ongelmansa juuri nyt on EU:n rakenne ja päätöksenteko – siis ihan sama kuin taloudessakin.

Nyt tarvittaisiin oikeutta päättää Euroopan puolesta, kun kansallisen päätöksenteon kyvyt eivät riitä. Siinä vaiheessa on korke riski, että kriisi muuttuu katastrofiksi.
Voi kunpa Angela Merkel pystyisi vielä kerran tekemään Mission Impossiblen.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!