Onko Kreikalla vaihtoehto?

Kreikan talous on toipumassa sanotaan. Kreikka sai markkinoilta lainaa. Halukkaita oli 600 kisaan osallistunutta ja rahaa tarjottiin yhteensä 21 miljardia. Kolme miljardia otettiin alle viiden prosentin korolla ja kreikkalaisten on tarkoitus jatkaa lainan hankintaa. 
Nyt sitä sitten huokaistaan helpotuksesta. Kun julkinen käyttötalous talous on plussalla (tosin lainojen korkoihin rahat eivät riitä), niin Wolfgang FT:ssä esittääkin, että nyt ovat edellytykset velkojen maksamattomuudelle tai velkasaneeraukselle.

Positiivisten uutisten ja riemunkiljahdusten jälkeen on Wolfgang Münchau mielestä järkyttävää lukea

Yanis Varoufakisin, Kreikan poliittisen taloustieteilijä äskettäin esittämiä tilastotietoja, joista löysin seuraavat silmiinpistävimmät: 2.8 miljoonasta kreikkalais-kotitaloudesta 2,3 miljoonalla on verovelkoja , joita ne eivät pysty hoitamaan, eläkkeet ovat pääasiallinen tulonlähde 48,6 prosenttia perheistä ja 3,5 miljoonan työllisen  on tuettava 4,7 miljonaa työttömänä tai työmarkkinoiden ulkopuolella olevaa ihmistä. Kreikan talous ei ole taantumassa. Eikä se toivu. Se on romahtanut.”

  • 80 prosenttia Kreikan julkisista veloista on muilta valtioilta saatuja eikä niitä ole tarkoitus maksaa takaisin ennen vuotta 2017. Tämä ja korkea tuotto olivat lanahanojen avautumisen syynä.
    Mutta investointeja ei uskalleta maahan, jonka pitkät lainat 177 prosenttia BKT:stä ovat kestämättömällä pohjalla, ennen lainoja on annettu anteeksi.
    Siistein tapa olisi pitää konferenssi, jossa järjestelystä sovitaan. Mutta se ei taas sovi lainaa antaneille maille eikä ainakaan vaaleja ennen.
  • Toinen vaihtoehto on jättää kaikki lainat maksamatta ja jättää euro. Se olisi kova ja rakenteellisesti rankka kreikkalaisille.
  • En ole suosittelemassa eurosta lähtö.
    Mutta kreikkalaisten äänestäjien ja ulkomaisten sijoittajien on syytä tiedostaa, että Kreikka on nyt tilanteessa, jossa sillä valinnan varaa.

Suomessa on tästä keskustelut erityisesti SDP:n puoluejohtajaehdokkaat ovat löytäneet kannanottoeroja aiheesta; Antti Rinne on puoltanut velkojen anteeksi antoa, Jutta Urpilainen on sitä vastustanut.
Mutta ei kyseessä ole Suomen valinta, kuten Wolfgang Münchau pelottavan selkeästi esittää.
Mielestäni tässä asiassa Antti on enemmän oikeassa, mutta Jutta varmaan kerää lausumallaan pisteet. Se ei ole mitään vastuullisuutta eikä ainakaan sosiaalisuutta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!